Luddiga frön från asp täcker marken i skogen och fyller luften. Arkivbild.
Luddiga frön från asp täcker marken i skogen och fyller luften. Arkivbild. Bild: Martina Holmberg / TT

Luddet i luften är aspfrön

Luften är full av vitt fluff som flyger runt. På en del ställen är det så mycket att det ligger i högar på marken. Håller man munnen öppen riskerar man att svälja lite ludd. Men vad är det och är det farligt för pollenallergiker? Vi ger svaren här.

ANNONS
|

Just nu flyger det runt vitt ludd i luften och på vissa ställen samlas luddet i vita högar. Men vad är det? Och är det pollen?

Det är aspfrön från släktet poppel som flyger runt i luften, berättar Mats Havström, botanist och enhetschef för forskning och samlingar på Göteborgs botaniska trädgård.

– Det är deras hårförsedda frön som flyger omkring nu.

Mats Havström är botanist och enhetschef på Botaniska. Han har koll på vad som flyger i luften just nu.
Mats Havström är botanist och enhetschef på Botaniska. Han har koll på vad som flyger i luften just nu. Bild: Göteborgs Botaniska trädgård

Även om det känns som mycket fluff, så är det inte ovanligt mycket i år, inte som 2019 menar han, då var det våldsamt mycket. Men är ett hyggligt år ändå säger Mats Havström.

Aspen blommade för ett par månader sedan och när de sen blommat ut sprider de sina frön, som påminner lite om maskrosens. Det började aspen med för ungefär ett par veckor sedan och kommer fortsätta med i någon vecka till, tror Havström. När aspen är klar är det sedan dags för andra popplar att fröa av sig och sprida sig för vinden.

ANNONS

Kan ge upphov till en skogsdunge

Det vita luddet kan man se överallt för aspen är vårt vanligaste skogsträd. De finns i skogen, i staden och även i skärgården. Och nu lär det bli fler.

– Ett litet frö kan ge upphov till en ny liten skogsdunge. Men för att det ska bli en massa nya träd måste de landa på rätt ställe. Vilket är där det finns bar jord, som efter en skogsbrand där de inte har någon konkurrens, säger Mats Havström.

Men pollenallergiker behöver inte blir oroliga för aspfröna påverkar inte dem alls.

– Pollen är mer som spermier som måste landa på en blommas pistill för att bli ett frö som kan gro.

ANNONS