Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Palle Borgström, ordförande för LRF, ska möta justitieministern för att kräva ett bättre skydd för bönderna. Arkivbild.

LRF möter justitieministern om hotade bönder

Hat, hot och förföljelse fortsätter att drabba svenska köttbönder. Nu ska LRF träffa justitieminister Morgan Johansson (S) för att kräva ett bättre skydd för bönderna.

- Jag hoppas att justitieministern inser allvaret och presenterar förslag som innebär att polisen får möjlighet att ingripa på ett tidigare stadium än idag, säger Palle Borgström, ordförande för Lantbrukarnas riksförbund (LRF).

Tidigare har en drabbad lantbrukare vittnat för TT om hur hot inte bara har drabbat henne själv, utan också hennes mamma och hennes barn.

- Det är inte bara elaka kommentarer, utan så grovt. Folk som har mjölkkor får höra att de våldtar djur och kommentarer som "Vad skulle du säga om vi kom och våldtog dina barn?", sade hon till TT i början av april.

Åtgärdslista

Efter en uppmärksammad debattartikel presenterar LRF nu en åtgärdslista för att minska trycket på svenska lantbrukare. Tillsammans med Morgan Johanson ska de bland annat diskutera hur lagar kan förtydligas för att få ett stopp på trakasserierna.

- Det stödet vi fick efter debattartikeln är ett klart och tydligt uttryck för att det finns en bred uppbackning från allmänheten kring det här, säger Palle Borgström.

Var fjärde orolig

Enligt en undersökning av Landja Marknadsanalys är var fjärde lantbrukare ofta orolig för att bli måltavla för militanta djurrättsaktivister. Var femte känner någon kollega som har utsatts. Nästan hälften av de drabbade avstod från att polisanmäla för att man inte trodde att polisen kunde göra något, eller på grund av rädsla för nya attacker.

- Många bönder känner stor oro. Men det stora problemet är att konsekvenserna för de som blir utpekade och utvalda av de som trakasserar är förödande, säger Borgström.

Förväntar sig lagförändring

Han hänvisar till fall då aktivister bankat på dörrar, ringt konsekvent varje natt eller varit inne på lantbrukarens gårdsplan eller hem, för att provocera.

- Jag förväntar mig att man tar initiativ och förändrar i lagstiftningen. Då skulle polisen ha större möjligheter att förhindra den här typen av brott, och bönderna skulle känna mer trygghet, säger Palle Boström.

Mötet mellan LRF och Morgan Johansson äger rum på tisdagen.