Centerledaren Annie Lööf ser nackdelar med dagens fastighetsavgift. Arkivbild
Centerledaren Annie Lööf ser nackdelar med dagens fastighetsavgift. Arkivbild

Lööf beredd se över fastighetsavgift

Centerledaren Annie Lööf är beredd att diskutera den nuvarande fastighetsavgiften och ränteavdragen i en reform av skatter och bostadsmarknad. Det finns regionala nackdelar med dem, enligt Lööf.

ANNONS
|

Fastighetsavgiften ersatte den tidigare fastighetsskatten som Alliansregeringen avskaffade efter valsegern 2006.

- Jag stänger inte den dörren. Det finns några nackdelar med den, framför allt vad gäller den regionala klyvningen, säger Annie Lööf apropå en eventuell översyn av fastighetsavgiften, vid en träff med journalister i riksdagen.

Utformningen av avgiften i dag innebär att människor som bor i enklare och mindre hus i glesbygd kan betala en avgift som är lika hög som fastighetsskatten skulle ha varit. Samtidigt finns det ett tak för avgiften att dyra villor i storstäder kommer undan med en mycket lägre kostnad jämfört med fastighetsskatten.

ANNONS

Mindre bra

Annie Lööf anser att det var rätt att ta bort fastighetsskatten och ersätta den med en fastighetsavgift. Men det finns mindre bra inslag i den också.

- Vi har sett den skeva fördelning som kan finnas mellan storstäder och glesbygd och precis som på andra politikområden har ju vi hela landet för våra ögon, och därför är det viktigt att vi när vi tittar på förändringar på bostadssektorn i den kommande skatteöversynen tar med det perspektivet, säger Lööf efter träffen.

- Vi kan säkerligen utvärdera fastighetsavgiften och se om den kan bli än mer rättvis i ljuset av ett gles- och landsbygdsperspektiv.

Vad gäller ränteavdragen har Centerpartiet sedan flera år föreslagit att de ska trappas ner, men det ska göras på ett sätt så att en familj inte får högre skatt totalt. Nedtrappningen skulle ske stegvis och skattesänkningar på reavinster och inkomstskatt kompensera.

ANNONS

Uppmuntrar höga lån

På frågan om varför det är viktigt att ändra ränteavdragen säger Lööf att de uppmuntrar till att ta stora lån, vilket leder till att svenska hushåll har en hög skuldsättning jämfört med andra länder. Det ger också en högre subvention till folk i städer och storstäder eftersom lånen är mycket högre där och därmed också storleken på avdragen, än i gles- och landsbygd.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson ser Centerledarens resonemang som en föraning om en kommande skattechock.

- Om Annie Lööf och Jan Björklund inte vill höja skatten på fastigheter borde de säga det, säger Svantesson om Centerledaren och Liberalernas partiledare.

TT

ANNONS