Löfven: Inte bra för vårt land

Det ser ju inte helt lätt ut, konstaterar statsminister Stefan Löfven (S) syrligt om möjligheterna för Ulf Kristersson (M) att godkännas som statsminister. Samtidigt varnar han för följderna av en konservativ regering.

ANNONS
|

- Jag tänker inte spå om hur det ska gå, men det ser ju inte ut att bli helt lätt i alla fall, säger Löfven till TT och andra svenska journalister i Paris i samband med söndagens högtidlighållande av 100-årsdagen av första världskrigets slut.

Löfven och Socialdemokraterna kommer föga oväntat inte att stödja Kristersson i den omröstning som väntar på onsdag.

ANNONS

- Vi ska rösta nej. Vi vill inte ha en borgerlig regering med en moderat statsminister för det skulle med all sannolikhet bli den mest konservativa regering som Sverige haft på många, många dagar. Och det är inte bra för vårt land, anser Löfven.

Skyldig att hitta lösningar

Något extraval vill han ännu inte börja prata om.

- Vi ska inte börja prata om nyval när vi inte ens haft den första omröstningen i Sveriges riksdag. När vi nu gått till svenska folket och bett väljarna att ge oss ett valresultat så ska vi ta hand om det. Vi ska inte säga "ni valde fel", utan nu är det vår skyldighet att hitta lösningar på detta.

TT: Är du orolig över att processen drar ut på tiden?

- Nej, men jag förstår människor som tycker att det här tar väldigt lång tid. Men det är också så att det är en del av en demokratisk process och vi har en övergångsregering som kan fatta de beslut som behövs. Det är viktigt att det här görs noggrant och jag är helt övertygad om att vi kommer att hitta en lösning, säger Stefan Löfven.

ANNONS

"Vänsterregeringen röstades bort"

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer är kritisk till Stefan Löfvens besked.

”Det är klart att Stefan Löfven och Socialdemokraterna inte vill ha en alliansregering. Men hans vänsterregering har röstats bort i riksdagen. Sverige behöver nu få på plats en ny regering som stärker polis och försvar, tar itu med integrationen, sänker skatten på arbete och pensioner och förbättrar villkoren för landets företagare. Det är det som står på spel vid onsdagens statsministeromröstning”, säger han i en skriftlig kommentar till TT.

Paris, TT:s korrespondent

ANNONS