Statsminister Stefan Löfven (S) under sitt tal på Järvaveckan.
Statsminister Stefan Löfven (S) under sitt tal på Järvaveckan.

Löfven: Det krävs en rejäl samhällsförändring

Stefan Löfven (S) riktade sig till den unga publiken i sitt tal på Järvaveckan. Gängkriminalitet, hedersförtryck och "skriande orättvisor" måste stoppas för att alla ska kunna växa upp på jämlika villkor, enligt statsministern.

ANNONS
|

Kvällssolen gassade och folk i alla åldrar trängdes runt scenen på Spånga IP när det var dags för Sveriges statsminister att ta till orda.

Stefan Löfven inledde sitt tal med att citera den tidigare socialdemokratiske statsministern Per Albin Hansson och tryckte på vikten av att få bort de ekonomiska klyftorna i Sverige.

- De här skriande orättvisorna ska bort. Ni unga som växer upp här är det här landets söner och döttrar, sade Löfven.

ANNONS

"Inga enkla lösningar"

Löfven talade om ungas utsatthet i dagens samhälle och hur man ska förebygga att ungdomar lockas in i kriminalitet. För att klara av den utmaningen är fler poliser och hårdare straff inte de enda åtgärderna som behövs, menar statsministern.

- Jag pratar om en rejäl samhällsförändring, för det är det som krävs nu. Det finns inga enkla lösningar, inga enskilda aktörer som kan göra det här, sade Löfven.

En stor del av talet handlade också om att skapa en nolltolerans mot hedersförtryck och barnäktenskap. Då måste myndigheter få befogenhet att ingripa snabbare och utan föräldrarnas samtycke, enligt Löfven. Och lärare, socionomer och jurister ska utbildas i frågan.

- Aldrig ska någon maktperson kunna säga: Vi visste inte, vi såg inte. Alla av vårt lands söner och döttrar har lika rätt till att kunna leva sina liv i frihet.

ANNONS

Skippar Almedalen igen

Vid sidan av scenen stod åskådaren Farmarz Pooya och nickade instämmande.

- Jag tror på honom och jag tror att han vill förändra. Det förvånade mig att han pratade så mycket om hedersförtryck faktiskt, det är en viktig fråga. Men det behövs också satsningar på psykisk ohälsa och mer resurser till skolorna i de här områdena, säger han.

Det är tredje året som Stefan Löfven besöker Järvaveckan. Samtidigt är det andra året som han ställer in sin medverkan under Almedalsveckan.

- Skillnaden är att Järvaveckan är ett relativt nytt arrangemang och jag vill gärna vara med och stabilisera det. Och om jag kan göra en insats så att det blir en kontinuitet så vill jag gärna göra det, konstaterade Löfven under en presskonferens efter talet.

TT

ANNONS