Augusti 2022: Polisen på plats utanför köpcentret Emporia i Malmö efter att en person skjutits till döds och en skadats allvarligt i en skottlossning. Arkivbild.
Augusti 2022: Polisen på plats utanför köpcentret Emporia i Malmö efter att en person skjutits till döds och en skadats allvarligt i en skottlossning. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Livstidsdom– anlitade pojke för dödsskjutning

En 28-årig man döms till livstid för anstiftan av mord i samband med dödsskjutningen på Emporia i Malmö sommaren 2022.
Malmö tingsrätt dömer ytterligare en person till tio års fängelse för medhjälp till mord, medan fem andra personer frias.

ANNONS

En 15-årig pojke avviker från ett Sis-boende, hamnar i Kristianstad och träffar en person som sätter honom i kontakt med den nu dömde 28-åringen.

Uppdraget? Mörda en gängledare.

Nyckeln till framgång

Sedan tidigare är pojken, i dag 16 år gammal, dömd för att ha utfört skjutningen i köpcentrumet, som ledde till att den 31-årige ledaren för Malmöavadelningen av det kriminella gänget Satudarah Assassins dog. En kvinna som råkade befinna sig i närheten skadades också allvarligt.

Efter dådet försökte pojken lämna Emporia med taxi, men han greps av en civilklädd polis.

Det snabba gripandet, i kombination med att polisen redan tidigare bedrev spaning mot flera av dem som nu döms, har varit nyckeln till framgång i utredningen, menar åklagare Michelle Stein.

ANNONS

— Jag kan konstatera att tingsrätten dömer en för anstiftan av mordet och det är kanske inte det vanligaste, säger hon.

Ytterligare tre män och två kvinnor var åtalade för olika grader av inblandning, men frias. När det gäller kvinnorna menar tingsrätten att de i och för sig visste att tonårspojken hade fått något slags uppdrag, men att det inte är bevisat att de visste att hans uppgift var att mörda.

Inget svar

Trots omfattande utredning tycker Michelle Stein inte att hon fått svar på hur pojken förmåddes att utföra dådet.

— Att han har använts, det vet vi ju, men om han har fått någon ekonomisk ersättning eller vad som har fått honom att göra det, det har vi inte fått fram i utredningen.

Två personer var åtalade för anstiftan – men bara 28-åringen fälls.

Han kan ha haft flera motiv, enligt Malmö tingsrätt: Dels var han skyldig den mördade gängledaren mer än två miljoner kronor och dels ville 28-åringen själv ta över rollen som ledare.

Fler grova brott

28-åringen döms även för synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt grovt narkotikabrott.

Två av de andra tilltalade, som frias för medverkan till mord, döms även de för synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt narkotikabrott och även grovt vapenbrott.

ANNONS

Åklagaren har inte tagit ställning till om hon ska överklaga.

— Det är för tidigt att säga, jag behöver ta del av domen i sin helhet.

ANNONS