Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Livstids fängelse för brutala bilbrandsmordet

En ung flickas sms fick mannen i 45-årsåldern att åka till Klockaretorpet i Norrköping där han trodde att han skulle få ha sex med tjejen. Men allt var en fälla. I stället ska han ha blivit slagen i huvudet med en hammare. Sedan bands hans händer ihop innan han stängdes in i en minibuss som sattes i brand. Nu döms mördaren till livstids fängelse.

Natten den 22 juni larmades Räddningstjänsten om en bilbrand i stadsdelen Klockaretorpet i Norrköping.

När branden släckts såg räddningstjänsten att det låg en död man i en minibuss.
– Han hade utsatts för kraftigt våld mot huvudet först, med hammare eller liknande tillhygge. Sedan har man tänt eld på bilen medan han fortfarande levde, har kammaråklagare Anna Hjort sagt tidigare.
– Han kunde inte ta sig därifrån, han var kraftigt skadad, fortsatte hon.

LÄS MER: Han levde när bilen sattes i brand 

Trio greps

En intensiv polisutredning startades och spåren ledde polisen till tre personer - en flicka i övre tonåren och två män, i 25- och 45-årsåldern.

I ett pressmeddelande skrev polisen att "den avlidnes kontakter tiden innan han hittades död har gjort att de nu anhållna personerna varit intressanta för polis och åklagare". 
Flickan släpptes efter några dagar men de två männen åtalades för inblandning i mordet. Mannen i 45-årsåldern åtalades för mord och mannen i 25-årsåldern åtalades för medhjälp till mord.

De åtalade har nekat till brotten mord respektive medhjälp till mord.
– De har vidgått de faktiska omständigheterna men de erkänner inte de brottsrubriceringar som de är åtalade för, har åklagaren berättat.

Åklagaren säger att det är "en serie av bakomliggande orsaker" som lett till mordet.
– Mannen 45-årsåldern och brottsoffret förefaller ha haft en konfliktfylld relation som slutade i mord, har kammaråklagare Anna Hjorth sagt.
– De har haft affärer ihop sedan tidigare, det har talats om pengar, det finns uppgifter om svartsjuka, det finns lite olika uppgifter.

LÄS MER: Sexfällan blev hans död

Sexfälla

Åklagarens teori är att mordoffret lurades till brottsplatsen.
– Om man tittar på deras sms-kontakt så trodde han att han skulle träffa en tjej och eventuellt ha sex. Åtminstone att han skulle träffa en tjej vid det här tillfället, har Anna Hjort sagt.

Denna roll ska flickan ha haft.
– Hon har fått uppdraget av den här gärningsmannen, han som är åtalad för mord. Det är han som bett henne ringa, kan man säga.
Ändå åtalades hon inte.
– Det går inte att bevisa att hon förstod vad det var som skulle hända när hon hade de här kontakterna med honom. Jag kan inte bevisa att hon hade uppsåt till det som hände, har Anna Hjort sagt.

Istället vittnade hon under rättegången.

Åklagaren yrkade på att mannen i 45-årsåldern skulle dömas till livstids fängelse och den medåtalade till tolv års fängelse för medhjälp till mord. 

I samband med att rättegången avslutades släpptes dock mannen i 25-årsåldern på fri fot. 

Under måndagen kom domen. Mannen i 45-årsåldern döms till livstidsfängelse för mord.

Den andre mannen i 25-årsåldern, frikänns från medhjälp till mord som han var åtalad för men döms för grovt skyddande av brottsling.

Motivet: Svartsjuka

Enligt domen har svartsjuka och hämnd varit 45-åringens motiv för att mörda offret som tidigare varit kompanjon med den dömde mördaren. 

Rätten har ansett att han ensam planerade mordet och att han förstått att offret fortfarande levde då han tände eld på honom och den bil som offret satt i. 

Tingsrätten motiverar livstidsdomen med flera försvårande omständigheter som den utstuderade brottsplanen där den unga kvinnan användes som lockbete och det brutala sättet som offret mördades på. 

Rätten anser att den åtalade mannen 25-årsåldern inte haft vetskap om den dömde mördarens brottsplanen och att han istället har trott att mannen i bilen redan var ihjälslagen då han skaffade fram tändvätska åt mördaren som sedan användes för att tända eld på mannen och bilen. 

Mannen i 25-årsåldern kan därför inte enligt tingsrätten inte dömas för medhjälp till mord och han döms istället för skyddande av brottsling, grovt brott. Ett brott han döms till 1,5 års fängelse för.