Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Barnet föddes friskt, men läkarna tvingades operera bort kvinnans livmoder för att hon inte skulle dö av blödningarna. Arkivbild.

Livmoder opererades bort – sjukhus anmäler

Hallands sjukhus har anmält en händelse där en kvinnas livmoder opererades bort i samband med en jobbig förlossning.

På grund av hotande syrebrist hos barnet togs beslut om att göra ett akut kejsarsnitt, men i samband med kejsarsnittet drabbades kvinnan av stora blödningar. Barnet föddes friskt, men för att stoppa blödningarna tvingades läkarna att operera bort mammans livmoder.

- Trots att det var erfarna kirurger som gjorde adekvata åtgärder så kunde man helt enkelt inte stoppa blödningen. Så för att rädda hennes liv fick man ta bort livmodern, säger Birgitta Lagerqvist, chefläkare på Hallands sjukhus.

Trots att åtgärden gjordes i syftet att rädda kvinnas liv så kan det inträffade beskrivas som en vårdskada, och därför har sjukhuset anmält sig själv till Inspektionen för vård och omsorg.

- Det behöver inte nödvändigtvis handla om att det tagits felaktiga åtgärder, men det som inträffade påverkar ju patienten för resten av livet. Kvinnan har fått hjälp med att bearbeta situationen, men hon har förstås sorg, säger Birgitta Lagerqvist.