Livesände våldtäkt på Facebook - misstänkta åtalas

Kvinnan våldtogs av två män medan en tredje filmade och livesände det hela på Facebook. Vittnen larmade polisen som tog sig till lägenheten i Uppsala och kunde gripa de tre männen. Nu har åtalet lämnats in.

ANNONS
|

I mitten av januari livesändes en misstänkt våldtäkt i en sluten grupp med över 60 000 medlemmar på Facebook. Övergreppet ägde rum i en lägenhet i Uppsala. Vittnen till det hela larmade polisen. En person som är medlem i den slutna gruppen har berättat: – När flera människor reagerade på det som hände i filmen och skrev att de skulle ringa polisen började en person vifta med en pistol. Polisen kunde de ta sig in i lägenheten och avbryta det hela. – Jag kan bekräfta att det har sänts live, sa Ivan Åslund, RLC-befäl vid polisen i Uppsala efter händelsen.

ANNONS

LÄS MER: Misstänkt våldtäkt filmades live på nätet

Polisen stoppade livesändning

När polisen kom in i lägenheten stoppades ytterligare en livesändning där en av de unga männen stod och pratade med offret om vad hon precis utsatts för. ”Du har blivit våldtagen”, sa han till kvinnan och skrattade. Polisen kunde ta hand om kvinnan i 30-årsåldern och de tre unga män kunde gripas misstänkta för inblandning i våldtäkten. De sitter nu häktade - två för just våldtäkt och den tredje för att inte ha avslöjat den, det vill säga underlåtenhet att avslöja våldtäkt.

Tre åtalas

En del av utredningen har handlat om att få fram film- och bildmaterial från övergreppet.

Nu har åtalet lämnats in. Två av männen åtalas för våldtäkt och en av dem åtalas för medhjälp till våldtäkt, alternativt underlåtenhet att avslöja våldtäkt.

Åklagaren skriver att de två som är åtalade för våldtäkt har utnyttjat offret som på grund av "trötthet och påverkan av alkohol och narkotika befann sig i en särskilt utsatt situation".

"Skrattade" och uppmuntrade

Den tredje mannen har, enligt åklagaren: "medverkat till gärningarna" genom att han var i samma rum eller i den lägenhet där våldtäkterna begicks. Han ska också ha "skrattat samt på nära håll filmat händelserna med sin mobiltelefon och sänt detta live eller ytterst kort tid efter våldtäkten på Facebook". Dessutom ringde han inte 112 "trots att han hade en mobiltelefon i handen och gärningarna pågick under flera minuter och trots att han av flera personer blev direkt uppmanad att agera mot våldtäkterna". Och slutligen skriver åklagaren att han "i stället för att försöka avstyra eller ingripa mot gärningarna uppmuntrat gärningsmännen".

ANNONS

De tre åtalade, som är i 20- och 25-årsåldern, nekar till brott.

Under rättegången kommer flera som såg den livesända våldtäkten att vittna.

Som bevis finns också fotografier och filmsekvenser.

Den tredje mannen åtalas också för förtal då han sa saker under den livesända våldtäkten om offret. Dessutom fortsatte han filma kvinnan timmarna efter gärningarna och då "utsatt målsäganden för andras missaktning", enligt åklagaren.

Åklagaren anser att det är ett grovt brott eftersom "uppgiften genom sitt innehåll och den omfattning i vilken den blivit spridd var sådan att den kunde förväntas medföra allvarlig skada".

Dessutom röjdes offrets identitet genom mannens livesändningar, något som åklagaren skriver är en försvårande omständighet.

Mannen nekar även till grovt förtal.

Texten uppdateras.

ANNONS