Kulturminister Parisa Liljestrand (M) under tisdagens debatt i riksdagen om antisemitismen i Sverige.
Kulturminister Parisa Liljestrand (M) under tisdagens debatt i riksdagen om antisemitismen i Sverige. Bild: Claudio Bresciani/TT

Liljestrand: Nolltolerans måste råda

Partierna angrep varandra i riksdagen för att inte göra tillräckligt mot antisemitism och rasism.
– Alla partier, trossamfund och civilsamhället i stort behöver visa ledarskap. Det måste råda nolltolerans när antisemitiska fördomar ventileras, sade kulturminister Parisa Liljestrand (M)

ANNONS

Riksdagen debatterade på tisdagen antisemitismen i Sverige. Debatten hade begärts av Liberalerna. Malin Danielsson (L) pekade på hur människor i Malmö firade efter den terrorstämplade organisationen Hamas attack mot Israel 7 oktober.

– Det sköts fyrverkerier och högljudda korteger firade attentatet. Det är groteskt och avskyvärt, sade hon.

Socialdemokraternas gruppledare Lena Hallengren krävde att regeringen gör mer i arbetet mot antisemitism.

– Att judar Sverige i dag är rädda är inget annat än en skam, sade hon.

– Antisemitism är ett symtom på ett sjukt och splittrar samhälle där hat, hot fördomar och extremism frodas.

"Är nyvaket"

Hallengren underströk att även varje riksdagsledamot har ett ansvar i varje handling och beslut.

ANNONS

Socialdemokraterna kräver att regeringen gör mer mot antisemitismen, bland annat att satsa mer på säkerhet för utsatta arrangemang. Hallengren undrade också när regeringen ska lägga fram ett lagförslag om att bestraffa förnekelse av Förintelsen.

Kulturminister Parisa Liljestrand välkomnade Socialdemokraternas engagemang mot antisemitism, men tyckte att det var "nyvaket".

Hallengren (S) betonade vikten av att regeringen tar avstånd också från hat mot muslimer och svenskpalestinier.

– I det här läget väljer statsministern att inte samla landet, att inte bidra till att minska hat och hot, sade hon.

Flytta fokus?

Statsminister Ulf Kristersson (M) hävdade i förra veckans partiledardebatt att det finns terrorismromantik i viss S-kretsar och syftade på stöd för Hamas.

– Ett skäl till det är sannolikt att han försöker flytta fokus från att han sitter på den plats han gör, på ett mandat hel beroende av Sverigedemokraterna (SD), sade Hallengren.

Alexander Christiansson (SD) medgav att det tidigt i SD:s historia funnits personer som haft "vidriga" antisemitiska åsikter.

– Det är något vi aldrig kan tolerera, sade han.

Men Christiansson tyckte det var både "högmodigt och självrättfärdigt" av S att kritisera andra när man själv bär ett stort ansvar.

– Det är viktigt att alla tar sitt ansvar och inte skyddar antisemitismen oavsett om den gömmer sig bakom kritik mot Israel, finns i väljargrupper eller om den finns i den här kammaren, sade han.

ANNONS
ANNONS