Janssens vaccin, som bara ges en gång, rullar mot Sverige på fredag – två veckor tidigare än beräknat.
Janssens vaccin, som bara ges en gång, rullar mot Sverige på fredag – två veckor tidigare än beräknat. Bild: Ted S. Warren

Leveranserna av Janssens vaccin till Europa pausas

Utrullningen av Janssens coronavaccin pausas i Europa efter rapporter om misstänkta biverkningar.
Beskedet kommer sedan Australien stoppat inköp av vaccinet, och USA pausat användningen av det, till följd av sällsynta fall av blodpåverkan.

ANNONS
|

Sverige utvärderar nu rapporterna, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Vi håller just på att titta på den frågan och ser igenom det underlag som finns, från både EMA och våra amerikanska kollegor.

På tisdagseftermiddagen meddelar dessutom Johnson & Johnson, som står bakom vaccinet, att utrullningen av vaccinet till Europa pausas proaktivt.

Läs mer: Stort antal vaccindoser förstördes på väg till Halland

Fyra fall med blodproppar

Säkerhetskommittén hos EU:s läkemedelsmyndigheten EMA har rapporterat om blodproppar hos personer som har fått Janssens vaccin mot covid-19.

Det ska enligt uppgift röra sig om en mycket ovanlig typ av propp som uppstår i samband med låga nivåer av blodplättar. Ett av de fyra fallen inträffade enligt ett pressmeddelande från EMA under den kliniska prövningen, medan övriga inträffade efter det att vaccinet börjat användas.

ANNONS
Richard Bergström, Sveriges vaccinationssamordnare, tror att fortfarande att större delen av Sveriges befolkning fått första dosen till halvårsskiftet.
Richard Bergström, Sveriges vaccinationssamordnare, tror att fortfarande att större delen av Sveriges befolkning fått första dosen till halvårsskiftet. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

EMA betonar dock att inget orsakssamband mellan vaccinet och blodpropparna har fastställts utan att man utreder av säkerhetsskäl.

Samtidigt har EMA godkänt Janssens vaccin och ett stort antal EU-länder är på gång att använda det, bland annat Sverige.

Vaccinet är på väg till Sverige

Som GP berättat beräknas vaccinet komma till Sverige i helgen – det är dock oklart när det ska börja användas.

– Det kommer ta ytterligare tid innan det kommer ut, och innan dess kommer vi komma med besked om hur och till vad vi kan använda det här vaccinet på bästa sätt, säger Anders Tegnell vid Folkhälsomyndighetens presskonferens på tisdagen.

De misstänkta biverkningarna liknar de möjliga biverkningarna av Astra Zenecas vaccin. Vaccinerna är dessutom uppbyggda på liknande sätt.

– Det får man också väga in inför en bedömning av Janssens vaccin. Hade det bara gällt det vaccinet, och vi inte sett någonting annat tidigare, hade man haft ett scenario. Nu har vi en redan etablerad koppling till ett vaccin som är byggt på mer eller mindre exakt samma sätt som Astra. Det gör förstås att misstanken, farhågan, om att det skulle finnas en riktig koppling även där ökar, säger Anders Tegnell.

Besked från Folkhälsomyndigheten inom kort

Folkhälsomyndigheten hoppas kunna ge ett besked om användandet av Janssens vaccin inom några dygn.

ANNONS

Samtidigt är vaccinet alltså på väg att levereras. Under april handlar det för svensk del om att 67 000 doser ska anlända i april, och totalt drygt 1,2 miljoner doser före halvårsskiftet.

USA inledde utredning av samband

Hittills har Janssens vaccin endast använts i USA.

Efter att ha granskat de misstänka fallen med blodproppar skrev USA:s läkemedelsmyndighet Food and Drug Administration (FDA) nyligen i ett uttalande:

”Just nu har vi inte hittat något orsakssamband med vaccinationen och vi fortsätter vår utredning och bedömning av de här fallen.”

Några dagar senare stoppades vaccinationen.

Läs mer: Det här är fördelarna med Astra-vaccinet

ANNONS