Snart tvingande märkt och registrerad. Arkivbild.
Snart tvingande märkt och registrerad. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Legkrav kan införas för katter

Katten ska följa hunden – om något år blir det obligatoriskt att registrera och märka katter. Tanken är att det ska höja statusen och minska antalet hemlösa katter, enligt ett lagförslag som regeringen arbetar med.

ANNONS

Regeringen har just förvarnat riksdagen om att en proposition med förslag om märkning av katter ska levereras i början av november. Förslaget bygger, enligt uppgift till TT, på den utredning som landsbygdsdepartementet fick i sin hand för två år sedan.

Utredaren föreslog att det ska bli tvång på att registrera och märka katter, något som redan är obligatoriskt vad gäller hundar. Och utredaren ville att Jordbruksverket ska sköta även kattregistret.

Från 2023

Regeringen siktar nu på att kattägare ska göra som hundägare från den 1 januari 2023, det vill säga se till så att husdjuret är märkt och registrerat. Kostnaden för den enskilde ägaren uppskattas till mellan 300 och 800 kronor, beroende på vilken lösning som väljs.

ANNONS

Problem som man hoppas ska kunna åtgärda eller minska handlar om att omkring 100 000 av landets 1,4 miljoner katter uppskattas vara hemlösa. Katter som för liv, producerar avkommor i lite för bra takt och lämnas vind för våg trots att de inte, som en del människor kanske tror, klarar sig i det fria utan lidande.

– Det finns bara en katt som är anpassad för vårt klimat i Sverige och det är lodjuret, säger Hans Boskär, förbundsekonom på Sveriges kattklubbars riksförbund, Sverak, till TT.

Behöver människan

Han påminner om att katter är tamdjur som behöver tillsyn av människor. Att kräva att de ska märkas och registreras är också ett sätt att följa upp de, numera, högre krav som djurskyddslagen ställer även på kattägare.

– Om man ser att en katt är undernärd eller dåligt skött, måste man ju också veta vem som äger den för att kunna ställa någon till svars, säger Boskär.

Regeringen vill, enligt uppgift till TT, ge Jordbruksverket uppgiften att sköta även kattregistret, förutom det för hundar. Myndigheten sade dock nej till det när den svarade på utredningen om kattmärkning 2019.

Sverak har redan ett register med uppemot 400 000 katter, enligt Hans Boskär, och skulle inte ha något emot att ta ansvar för det nya registret.

ANNONS

– Men det primära är ändå att det blir obligatoriskt att registrera och märka. Och vårt register kommer vi ju att ha kvar ändå, säger han.

Lättare leta

Ett märkningstvång ska också göra det lättare att återföra bortsprungna katter till ägaren och minska polisens arbete med att hantera upphittade katter.

Jordbruksverket såg dock flera nackdelar med ett register eftersom det kostar för mycket, innebär krångel att införa och inte, enligt verket, kommer att lösa problemet med hemlösa katter. Bättre då att ge sig på problemen med att katter förökar sig ohämmat och att uppmuntra utveckling av de register som har satts upp frivilligt av organisationer.

Förra sommaren gjorde Jordbruksverket en insats för att få hejd på katternas produktion av ungar. Då infördes regler som säger att ägaren bör se till så att katter som rör sig fritt ute är steriliserade, kastrerade eller på annat sätt förhindrade att föröka sig okontrollerat.

Fakta: Märkning av katter

En utredare föreslog 2019, på landsbygdsdepartementets uppdrag, att det ska bli tvång på att registrera och märka katter.

I november ska regeringen lämna ett lagförslag till riksdagen i syfte att införa obligatorisk registrering och märkning samt ett nationellt register för det.

Enligt utredaren fanns det 2019 omkring 1,4 miljoner katter i Sverige och 100 000 bedömdes vara hemlösa.

Omkring 700 000 hushåll hade då katt.

Utredaren bedömde att ägarens kostnad för att registrera och märka en katt skulle kunna hamna på uppemot 800 kronor.

Källa: Ds 2019:21 Märkning och registrering av katter, regeringskansliet

ANNONS