För den som ska ge sig ut på fjällen med skidor eller skoter gäller det att hålla sig uppdaterad om lavinriskerna. Arkivbild.
För den som ska ge sig ut på fjällen med skidor eller skoter gäller det att hålla sig uppdaterad om lavinriskerna. Arkivbild. Bild: Gorm Kallestad

Lavinrisk på flera håll – "undvik branter"

Risken för laviner är betydande på flera håll i fjällen. För den som ska ge sig ut gäller det att vara försiktig.
– Bland de säkraste råden vi ger är att undvika brant terräng, säger Per-Olov Wikberg på Naturvårdsverkets lavinprognostjänst.

ANNONS

Regelbundna och omfattande snöbyar från Norge har ökat risken för laviner i de svenska fjällen.

Av de fem fjällområden som Naturvårdsverket bevakar i sina lavinprognoser bedöms lavinrisken vara "betydande" – en trea på den femgradiga skalan – i fyra av dem: västra Härjedalsfjällen, södra Jämtlandsfjällen, västra Vindelfjällen och Abisko/Rikgränsfjällen.

– Det är framför allt de senaste dagarnas stora snömängder i kombination med vind som bidrar till att vi höjt risken för laviner, säger Per-Olov Wikberg.

Undvik kraftig lutning

Den som befinner sig i dessa områden och vill vara extra säker på att att undvika laviner kan söka sig till skidanläggningar, där man har personal som löpande bedömer faran.

ANNONS

– Men det är väldigt många som ger sig ut utanför anläggningarna på det mer fria fjället med skidor och skoter.

För denna grupp gäller det att hålla sig borta från terräng med en lutning större än 30 grader om man vill hålla sig på den säkra sidan, enligt Per-Olov Wikberg.

I samtliga fyra områden där lavinfaran är betydande finns varnas för drevsnöflak, som innebär att snö blåser in och samlas på läsidan av sluttningar.

– Det är något man bör hålla utkik efter, säger Per-Olov Wikberg.

Var påläst

För fjällen i västra Härjedalen och Abisko/Riksgränsen finns även problem med flak som belastas av indrivande ny snö, ett förrädiskt fenomen. Denna fara går inte att se med blotta ögat, eftersom den svaga äldre snön begravs under ett nytt snötäcke.

– När man får riktigt stora laviner handlar det ofta om bestående flak. Det är väldigt stora mängder snö som åker iväg.

Likt "vanliga" väderprognoser är även prognoser för laviner en färskvara som kan komma att förändras snabbt. Därför ska man alltid se till att hålla sig uppdaterad.

– Läs lavinprognoserna inför varje ny dag som du ska ge dig ut på fjället, säger Per-Olov Wikberg.

Fakta: Lavinskalan

5 – Extrem lavinfara. Undvik all lavinterräng.

4 – Stor lavinfara. Mycket farliga förhållanden. All vistelse i lavinterräng avrådes.

3 – Betydande lavinfara. Farliga förhållanden. Bedöm snötäcket och terrängen noggrant. Var mycket försiktig när du väljer var och hur du åker.

2 – Måttlig lavinfara. Farliga förhållanden i delar av terrängen. Bedöm snötäcket och terrängen noggrant, identifiera och undvik de farliga platserna.

1 – Liten lavinfara. Förhållandena är säkra i allmänhet. Var uppmärksam på att snön kan vara instabil på enstaka platser i terrängen.

Källa: Lavinprognoser.se

ANNONS