Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Tusentals kycklingar skadas inför slakt, larmar veterinärer. Arkivbild.

Larm: Tusentals kycklingar skadas innan slakt

Tusentals kycklingar skadas varje dag på väg till slakt, rapporterar SVT Nyheter. Enligt Livsmedelverkets veterinärer kommer uppemot 1 800 kycklingar till Guldfågelns slakteri med brutna vingar.

Veterinärerna inspekterade slakteriet på Öland i fjol och upptäckte att allt inte stod rätt till. Många av kycklingarna kom till slakteriet med allvarliga frakturer, bland annat brutna vingar.

- Man ska ta väl hand om djuren genom hela processen inför slakt. Skulle det vara så att ovanligt många djur skadas, då är det något som är galet, säger Ulrika Lind, veterinär på Livsmedelsverket till SVT.

Nättidningen Foodmonitor , som bevakar livsmedelsbranschen, rapporterade redan i höstas om larmen från veterinärerna. Varje dag slaktas 100 000 kycklingar på Guldfågelns slakteri. När kycklingarna ska transporteras till slakteriet lastar man kycklingarna med hjälp av maskiner som fångar in djuren och för dem vidare upp på ett rullband. Kycklingarna packas sedan i lådor och körs vidare till slakteriet. På slakteriet hängs de upp i fötterna inför slakt.

Men någonstans på vägen går det snett.

Guldfågeln ser allvarligt på rapporterna, men uppger att det enligt deras beräkningar rör sig om 500 kycklingar om dagen – inte 1 800. Företaget har inlett ett projekt för att undersöka var och hur skadorna uppkommer.

- Guldfågeln ser allvarligt på djuromsorgen, och det är klart att vi inte ska ha några vingskador. Vi jobbar mot en nollvision mot vingskador, säger Anita Pettersson, primärchef på Guldfågeln, till SVT.