Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Larm om brand på tåg på Göteborgs centralstation

Efter att tågtrafiken under tisdagsmorgonen fick stoppas efter ett brandlarm ombord ett SJ-tåg följer kraftiga förseningar i tågtrafiken.
– Det kommer bli en del inställda avgångar till följd av stoppet under morgonen, säger Jonathan Nord-Ekfeldt på Västtrafik.

Strax innan klockan 06 larmades räddningstjänsten till centralstationen i Göteborg efter ett larm om en brand på ett tåg.

Väl på plats visade det sig att det rykte från ett tåg inne på en av perrongerna.

– Det är inne på ett X2000-tåg som det är någon form av rökutveckling, säger L-O Nordström, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg.

Öresundstågens trafik påverkas

Enligt Hallandstrafiken påverkas Öresundstågen och det väntas förseningar under morgonen.

”Förseningar mellan 10-50 minuter på de flesta banor som utgår från Göteborgs central. Sena vändningar att vänta under morgonen”, skriver de på sin hemsida.

Öresundståget till Peberholm som skulle avgå 06.40 ställdes in mellan Göteborg och Mölndal. Tåget gör ett extra uppehåll i Åsa.

Även tåget med avgångstid 07.10 från Göteborg till Halmstad avgår sent med anledning av branden. Tåget uppges vara ungefär 25 minuter försenat.

Västtrafiks samtliga pendeltåg ställdes in

Enligt polisen ska det röra sig om rökutveckling från den främre delen av loket.

– Vi är på plats, räddningstjänst vill ha hjälp med avspärrning så de ska kunna jobba ifred, säger Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen region Väst.

Västtrafik tvingades ställa in samtliga pendeltåg till följd av händelsen. Västtrafik kommer att sätta in ersättningsbussar på sträckorna i ”den mån det går”.

Vid 06.50-tiden hade räddningstjänsten börjat vända hem från platsen.

– De flesta enheter har lämnat och det är bara insatsledaren kvar, säger Maria Berntsson, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten Storgöteborg.

Fick ni reda på orsaken?

– Jag tror att det bara vara rökutveckling som sedan försvann. Vi har inte fått någon information om vad det fanns för orsak till röken.

Vid 07-tiden meddelade Västtrafik att tågen börjat rulla igen.

– Det sker med kraftiga förseningar. Det kommer bli en del inställda avgångar till följd av stoppet under morgonen, säger Jonathan Nord-Ekfeldt, störningskoordinator på Västtrafik.