Leksaker i trädgården där flickan bodde med sin familj i en ort i Eslövs kommun. Arkivbild.
Leksaker i trädgården där flickan bodde med sin familj i en ort i Eslövs kommun. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Långa straff i ättiksfallet: "Väldigt nöjd"

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv döms till åtta års fängelse för synnerligen grov misshandel och olaga frihetsberövande av sin egen dotter.
Målet kommer att överklagas till hovrätten.

ANNONS

Föräldrarna döms till åtta års fängelse, något mildare än åklagarens yrkande på minst tio år. Trots det är hon nöjd med domen.

— Jag känner mig just nu väldigt nöjd med utfallet, säger åklagare Ingegerd Jigin.

Utöver fängelse ska föräldrarna betala skadestånd till flickan på drygt 955 000 kronor, också det betydligt mindre än vad som krävts under rättegången. Flickans ombud hade krävt 2,6 miljoner kronor, bland annat med hänvisning till att flickans magsäck var så förstörd av ättika att den fick opereras bort.

Den då sexåriga flickan var nära döden, med en kroppstemperatur på 33,9 grader, när hennes pappa tog henne till barnakuten i Lund natten till julafton 2022.

ANNONS

Kroppen var full av blåmärken och gamla ärr. Hon hade obehandlade frakturer, märken efter en stor brännskada och vägde långt under genomsnittet för en sexåring. Enligt åklagaren hade hon utsatts för kraftig undernäring eller svält.

Rätten: Ättikan inte frivilligt

Föräldrarna åtalades också för att ha fått i dottern en livshotade mängd ättika. Hur det skett går inte att säga, men domstolen utesluter att hon druckit den frivilligt.

"Tingsrätten delar åklagarens bedömning att det är föräldrarna som har sett till att flickan fick i sig ättikan", säger rådmannen Linda Palmenäs i ett pressutskick.

Man skulle kunna hävda att föräldrar aldrig skulle kunna behandla sitt barn så illa, skriver domstolen. Men då måste man komma ihåg hennes tillstånd när hon togs till sjukhus: smutsig, ovårdad, avmagrad och skadad.

Flickan har även låsts in i en tvättstuga och bundits fast i en bilbarnstol.

Lägre än yrkat straff

Flickan utsattes för synnerligt lidande, skriver Lunds tingsrätt. Det var föräldrar som gjorde det mot sitt eget barn, i hemmet där hon hade rätt att känna trygghet. Därför fälls föräldrarna för synnerligen grov misshandel.

Däremot anser domstolen det inte bevisat att föräldrarna utsatt flickan för kraftig nedkylning. Hennes låga kroppstemperatur kan ha berott på att hon fått i sig ättika och de medicinska följderna av det.

ANNONS

Paret har genomgått rättspsykiatrisk undersökning som visat att de inte lider av allvarlig psykisk störning.

Båda föräldrarna säger att de kommer att överklaga domen. Även flickans ombud antyder att det kommer att bli en överklagan.

Rättelse: I en tidigare version stod att föräldrarna döms för grov fridskränkning vilket är felaktigt.

ANNONS