Ebola är, trots de dramatiska bilderna och den intensiva nyhetsrapporteringen, inte särskilt smittsamt säger Helena Nordenstedt, forskare och läkare vid KI. Arkivbild.
Ebola är, trots de dramatiska bilderna och den intensiva nyhetsrapporteringen, inte särskilt smittsamt säger Helena Nordenstedt, forskare och läkare vid KI. Arkivbild.

Läkare: Ljusare situation för ebola i världen

Trots att vi just nu ser det näst största ebolautbrottet hittills är situationen långt bättre än det stora utbrottet i Västafrika 2014. Det säger Helena Nordenstedt, läkare och forskare i global hälsa vid Karolinska institutet.

ANNONS
|

Världshälsoorganisationens (WHO) senaste siffror om det pågående ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa visar på 543 fastställda fall, samt 48 ytterligare misstänkta. Och utbrottet är än så länge inte under kontroll.

- Det beror på att det är ett extremt osäkert område, säger Helena Nordenstedt.

Det var i augusti som det stod klart att ebola brutit ut i Nord-Kivu, en provins i Kongo-Kinshasa. Våldet i området kommer och går och det kan vara svårt att ringa in smittade då vägarna kan vara osäkra med tanke på rebellgrupper. I december attackerades ett vårdcenter för ebola och 24 patienter fick fly i tumultet.

ANNONS

Bättre läge i dag

Trots detta ser situationen långt bättre ut än när ebola bröt ut i Västafrika 2014 med över 28000 fall, säger Helena Nordenstedt, som själv var på plats för Läkare utan gränser i både Liberia och Guinea.

Hon säger att världen har lärt sig väldigt mycket om ebola sedan dess och jämför nuvarande arbete i Kongo-Kinshasa med när hon kom till Liberia 2014:

- Det var otroligt mycket patienter och insatserna funkade inte. Nu har WHO en mycket starkare närvaro och samarbetet kring insatserna är mycket bättre.

- Dessutom har de kongolesiska myndigheterna stor erfarenhet av att bekämpa ebolautbrott sedan tidigare.

Mindre farligt i Sverige

Enligt Helena Nordenstedt finns det ett antal pusselbitar som måste vara på plats när ebola bryter ut, bland annat ett vaccin som erbjuds inom ramen för en klinisk prövning.

- Men man måste också kunna erbjuda vård med ebolacenter, man måste kunna begrava dem som dött till följd av ebola utan att det då sprids vidare och man måste spåra upp alla som varit kontakt med en ebolasmittad och följa upp dem dagligen i 21 dagar, säger hon.

ANNONS

Trots de alarmistiska rubrikerna om ebolautbrott är det inte en särskilt smittsam sjukdom och enligt Helena Nordenstedt skulle det vara mindre farligt här i Sverige med tillgång till modern sjukvård.

- Men i Västafrika och Kongo är det så att runt hälften av dem som smittats inte överlever sjukdomen, säger hon.

TT

Fakta: Ebolautbrottet i Västafrika 2014–2016

I mars 2014 konstaterades ett utbrott av ebolafeber i Västafrika. Hårdast drabbades Guinea, Liberia och Sierra Leone och WHO klassade utbrottet som ett internationellt hot mot människors hälsa.

Sjukvården på plats klarade under lång tid inte av situationen på egen hand. Efter stora insatser av de drabbade länderna, frivilligorganisationer och WHO lyckades man kontrollera utbrottet och den 29 mars 2016 deklarerade WHO att det var över. Totalt hade 28603 människor smittats och 11301 avlidit relaterade till ebolautbrottet i Västafrika.

Utbrottet är det överlägset mest omfattade, sett till antal fall, sedan viruset identifierades i mitten av 1970-talet.

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS