Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Oppositionsrådet Lotta Edholm och två andra L-politiker efterlyser skärpt säkerhet i vallokaler. Arkivbild.

L vill skärpa säkerheten i vallokaler

Tre politiker från Liberalerna – oppositionsborgarrådet Lotta Edholm, riksdagsledamoten Fredrik Malm och riksdagskandidaten Morgan Olofsson – efterlyser skärpt säkerhet vid vallokaler i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Bakgrunden är de stormningar av vallokaler som nazister genomförde under valet 2014. Debattörerna påpekar att det inte finns någon myndighet med uppdrag att rapportera incidenter i vallokaler, och att polisen inte särredovisar dessa brott.

L-politikerna menar att kommunala politiker bär ansvaret för att röstningen går rätt till, och vill därför att alla Sveriges kommuner inför valet ges i uppdrag att förhindra, registrera och rapportera alla incidenter i vallokaler.

Därtill vänder de sig, med hänvisning till kritik från valobservatörer från OSSE, mot att valsedlarna ligger öppet i svenska vallokaler, och konstaterar att flera fall av familjeröstning – där fler än en person går bakom skynket samtidigt – förekommit.

"Det är hög tid att se till att reglerna efterföljs i vallokalen, att åtgärda valsedlarnas placering och att vi bevakar och utvärderar valen på riktigt", skriver debattörerna.