Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Statsminister Stefan Löfven (S) avger regeringsförklaringen i samband med riksmötets öppnande. I dag gör han sin sista partiledardebatt i plenisalen.
Statsminister Stefan Löfven (S) avger regeringsförklaringen i samband med riksmötets öppnande. I dag gör han sin sista partiledardebatt i plenisalen. Bild: Henrik Montgomery/TT

Löfvens sista partiledardebatt

I dag begår statsminister Stefan Löfven sin sista partiledardebatt i riksdagen.
Han kommer att möta hård kritik från oppositionsledaren Ulf Kristersson för att inte göra något åt gängkriminaliteten, som Moderatledaren numera jämför med terrorism.

Tonen i den politiska debatten har hårdnat alltmer. Man anklagar varandra för att hota demokratin eller för att runda folkviljan.

Regeringen får därtill kritik för att inte klara av de tilltagande skjutningarna på gator och torg. Brottsligheten har seglat upp som en av väljarnas viktigaste frågor, och oppositionen sparar inte på krutet för att utnyttja detta.

– Denna sommar är den blodigaste i Sveriges historia, sade Moderatledaren nyligen.

Jämför med terrorism

Han jämförde också gängens skjutningar med inhemsk terrorism och krävde att terrorlagstiftningen ska användas mot gängen.

Mot detta måste Stefan Löfven försvara sig. Ingen vågar framstå som att man tar lätt på väljarnas viktigaste fråga.

Brottsligheten är en av regeringens prioriterade områden, vid sidan av klimatet, välfärden och jobben, lär han framhålla.

En genomgång av regeringens viktigaste satsningar i budgetens 74-miljarders är att vänta från Löfven.

En press på Moderatledaren hur långt han är beredd att kompromissa med Sverigedemokraterna lär också komma.

Borgerlig budget

Vänsterpartiet har att balansera sin fortsatta hårda kritik mot regeringens välfärdspolitik med att man faktiskt för allt i världen inte vill medverka till att släppa fram en borgerlig budget.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson har sagt att man inte kommer att stödja en sådan om man inte får vara med och förhandla om den. Återstår att se om han lyfter de kraven i debatten eller nöjer sig att som vanligt anklaga regeringen för invandringspolitiken.

Miljöpartiets språkrör (vem det blir) kommer sannolikt utmana Moderaternas aspiration på att vara det riktiga miljöpartiet.

Centerledaren Annie Lööf lär upprepa sitt mantra att partiet utgör den betydelsefulla mitten i svensk politik som kan samarbeta med alla utom V och SD.