Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Statsminister Stefan Löfven (S) vill granska turerna kring Nya Karolinska sjukhuset. Arkivbild.

Löfven vill ha statlig NKS-granskning

Statsminister Stefan Löfven (S) vill se en statlig granskning av Nya Karolinska sjukhuset.

Stefan Löfven betonar att det är Stockholms läns landsting som har huvudansvaret för Nya Karolinska (NKS) och den situation som har uppstått med skenande byggkostnader, höga konsulträkningar och möjliga risker för patientsäkerheten. Men regeringskansliet tittar ändå just nu på hur staten kan bidra till en saklig granskning av vad som skett.

Måste upp på bordet

- Det är också en nationell angelägenhet. En stor del av forskningen i Sverige utförs på Karolinska. Vi kan inte ha en ordning där vi ser den här typen av situationer, som kanske drabbar svensk forskning eller specialistsjukvård. Där har staten ett intresse, säger Stefan Löfven.

- Vi behöver få all information på bordet, så att det inte händer igen.

Regeringen ska ge besked inom kort om det blir en statlig granskning eller inte.

"NKS mår bra av att granskas", skriver finanslandstingsrådet i Stockholm Irene Svenonius (M) till TT.

Hon påminner om att landstinget redan förra våren tillsatte en omfattande granskning av hela NKS-projektet från ax till limpa.

"Litar han inte på SU?"

"Uppdraget gavs till den statliga myndigheten Stockholms universitet, som redan nu i vår lämnar sin första delrapport", skriver Svenonius.

"Löfven får gärna granska NKS, men det är märkligt att han inte vet om att en statlig myndighet redan gör detta. Eller litar han inte på Stockholms universitet?"

Svenonius beslutade nyligen att ta ett steg tillbaka när det gäller beslutet om att tillsätta en extern granskning av konsulttjänster kring NKS. Hon kan vara jävig, eftersom hennes man är chef för upphandlingsenheten på sjukhuset.