Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Löfven varnar för valborgsrisker – coronarestriktioner förlängs

Många hade hoppats på att regeringen skulle lätta på restriktionerna den 3 maj. Nu står det dock klart att de eventuella lättnaderna skjuts upp – med ytterligare två veckor.
– När smittspridningen och belastningen på sjukvården minskar, först då är regeringen redo. Men vi är inte där ännu, meddelade statsminister Stefan Löfven på torsdagens presskonferens.

Beskedet kom efter att Löfven kallat till pressträff om regeringens syn på det rådande coronaläget i landet. Ett läge som Löfven, trots en viss ökning i vaccinationstakten, beskrev som allvarligt.

– Avsikten var att kunna införa nya deltagartak för allmänna sammankomster den 3 maj. Men det här behöver skjutas fram, och det beror på det förvärrade smittoläget och den höga belastningen på sjukvården. Även Folkhälsomyndigheten gör den bedömningen, sa Stefan Löfven.

Besked flyttas fram till mitten av maj

Förhoppningen var först att lättnader skulle komma den 11 april. Datumet flyttades fram till 3 maj på grund av den höga smittspridningen, och nu skjuts det alltså upp ytterligare, till den 17 maj. På torsdagen pressträff fanns socialminister Lena Hallengren (S) på plats. Hon beskrev smittspridningen som oroväckande hög på flera håll i landet, och pekade på pandemitrötthet som en bidragande orsak till ökad smitta.

– Situationen är allvarlig, och trycket på intensivvården är på vissa platser högre än någonsin. Samtidigt rapporterar länsstyrelserna att följsamheten av restriktioner minskar för varje vecka. Det är oroande, sa Lena Hallengren (S).

Löfven hoppfull trots tufft läge: ”Vi måste orka”

Trots detta så kan Sverige närma sig ljuset i tunneln, uttryckte statsministern i en uppmaning om följsamhet av de restriktioner som finns.

– Inte minst ser vi en minskning av antalet avlidna. Vi är på upploppet, och det här kan vara början på slutet. Men vi måste orka leva efter rekommendationerna och tänka till, hålla ut och hålla ihop. Vi ska klara av det här, och vi ska göra det snabbt, sa statsministern.

Hallengren positiv till vistelseförbuden

De båda ministrarna flaggade även för risken att stundande valborgsfiranden ytterligare kan öka smittspridningen i landet, och därmed trycket på vården. I både Lund och Uppsala har man beslutat att införa tillfälliga vistelseförbud på vissa allmänna platser för att förhindra trängsel. Något som fler kommuner bör se över, menade Hallengren.

– Det är bra att kommunerna med sin goda lokalkännedom tar ansvar och förhindrar att människor trängs på samma plats. Jag skulle vilja uppmana fler kommuner att se över sina offentliga platser, sa socialministern.

LÄS MER: Restriktionerna: Ny besvikelse för kulturen

LÄS MER: Krogbranschen: FHM:s coronaregler är märkliga