Fyra personer greps efter aktionen vid Rosenbad.
Fyra personer greps efter aktionen vid Rosenbad.

Löfven dömer ut Rosenbad-aktion

Statsministern fördömer den grupp aktivister som klättrade upp på entrétaket till regeringskansliet i centrala Stockholm för att protestera mot att svenska Vattenfall säljer ut sina brunkolsanläggningar i Tyskland. Två män och två kvinnor greps.

ANNONS
|

- Att vi ger uttryck för våra uppfattningar, det uppskattar jag, så ska det vara i en demokrati. Men den här typen av metoder är helt förkastligt, säger statsminister Stefan Löfven till TT och hävdar att den aktuella aktionen inte har något med demokrati att göra.

Han vill inte kommentera hur det är ställt med säkerheten kring Rosenbad, som är ett så kallat skyddsobjekt, där han själv och flera ministrar har sina kontor och där regeringen sammanträder.

ANNONS

Klättrade på tak

Det var mitt under partiledardebatten i riksdagen, rakt över vattnet, som några miljöaktivister, utklädda till byggnadsarbetare, reste stegar mot det mindre, utskjutande taket över fastighetens entré och klättrade upp. De vakter som brukar stå vid entrén hann inte stoppa dem.

På taket vecklade de ut en banderoll med texten: "Vi låter kolet ligga". Aktionen är en del i en kampanj för att väcka uppmärksamhet kring regeringens kommande besked om statliga Vattenfalls försäljning av brunkolsverksamheten i Tyskland. Gruppen vill, enligt en talesperson, att regeringen säger nej till affären och i stället låter Vattenfall avveckla verksamheten utan att öppna nya gruvor.

Säkerhetsansvariga i kansliet betonar att ingen obehörig tog sig in i själva Rosenbad.

"Mycket allvarligt"

Men polisen ser allvarligt på händelsen och hur aktivisterna lyckades resa stegar vid fasaden, trots regeringskansliets extra bevakning.

- Det är ett skyddsobjekt och skyddsvakterna är beväpnade och det finns en anledning till det. Vi ser mycket allvarligt på det här, säger Petter Tomasson, yttre befäl hos Stockholmspolisen.

De andra partiledarna beskriver aktionen som allvarlig.

- Man ska inte angripa platserna för vår demokrati. Man ska inte kunna angripa eller störa på det sättet, säger Anna Kinberg Batra (M).

ANNONS

Misstankar kvarstår

De fyra personer som greps släpptes senare under dagen, men misstänks fortfarande för grovt olaga intrång och i ett fall våldsamt motstånd, enligt Towe Hägg vid Stockholmspolisen. Även Säpo har informerats om händelsen.

- Det är snabbt gjort att springa fram och ställa upp en stege, och det är svårt att värja sig mot, säger Tommy Sköld, expert på att säkra fastigheter mot intrång.

Det viktigaste menar han är att personerna inte lyckats ta sig vidare in i byggnaden.

- Jag är övertygad om att det finns ett övervakningssystem över hela fasaden och de hade inte haft en chans att ta sig vidare utan upptäckt, säger han.

Fakta: Rosenbad

Rosenbad är beläget i centrala Stockholm och här finns statsrådsberedningen och justitiedepartementet.

Ett stenkast därifrån, på andra sidan Riksbron, ligger riksdagshuset.

Rosenbad är klassat som ett så kallat skyddsobjekt.

Namnet Rosenbad kommer från ett badhus uppfört på 1680-talet, som fanns på platsen i 100 år.

Källor: Regeringens hemsida, NE

ANNONS