Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Statsminister Stefan Löfven (S) under måndagens pressträff i riksdagen.

Löfven: Bollen ligger hos V

S-ledaren Stefan Löfven för samtal med V-ledaren Jonas Sjöstedt för att få med honom på vagnen inför fredagens statsministeromröstning. Bara timmar återstår för Löfven att blidka Vänsterpartiet utan att samtidigt reta upp C och L.

Stefan Löfven kommenterade kort regeringsfrågan på väg in till mötet med riksdagsgruppen.

- Som jag sade i går har vi en överenskommelse mellan fyra partier som ger en möjlighet att Sverige kan få en handlingskraftig regering som inte är beroende av Sverigedemokraterna, säger han.

Löfven uppger att han har haft samtal med Jonas Sjöstedt, men säger att han inte är säker på hur V kommer att rösta.

- Nej, jag kan inte vara säker på det. Det är Vänsterpartiet som tar det beslutet. Den bollen ligger hos dem.

Inte heller V vill säga så mycket.

- Vi för samtal med Stefan Löfven, i övrigt har vi inga kommentarer, säger Oscar Nelson, pressekreterare för Jonas Sjöstedt, till TT.

Vänsterpartiet har ett möte i partistyrelsen under tisdagskvällen.

Löfven inleder runda

Enligt Ekot har partiets riksdagsgrupp ett möte inplanerat på onsdagsmorgonen, i samband med talmansrundan.

Onsdagens runda inleds klockan 08.30 med att Stefan Löfven avlägger rapport om han fått det stöd som V i måndags inte kunde ge utan ytterligare utfästelser från Löfven.

Sjöstedt gjorde då klart att partiet är mycket missnöjt med den uppgörelse mellan S, MP, L och C som är tänkt som regeringsunderlag och inte tänker släppa fram Stefan Löfven som statsminister utan utfästelser som V vill ha.

Enligt V innehåller uppgörelsen alltför mycket högerpolitik och syftar dessutom uttryckligen till att utestänga partiet från inflytande, vilket V ser som en förödmjukelse. Därför planerar man att rösta nej på fredag, om inte Löfven lovar V eftergifter.

Politiskt inflytande

Jonas Sjöstedt har inte gett detaljerad information om vad hans parti kräver för att tolerera Stefan Löfven som statsminister. Men han var tydlig med att han inte tolererar den skrivning om att stoppa V från inflytande som finns i överenskommelsen mellan S, MP, L och C. Men han krävde inte heller att förnedringsklausulen, som V kallar den, ska tas bort.

- Så som situationen är nu, när det gäller att försöka trycka ut oss från normalt politiskt inflytande, så är vi inte där. Vi söker därför vägar framåt. Vi kommer använda de kommande dagarna för att hitta lösningar, vilket jag är övertygad om att Löfven också vill ha, sade Jonas Sjöstedt på måndagen.

Återinföra reformer

Mer allmänt vill han att de reformer som V och S gjort upp om under föregående mandatperiod säkras och att det tydliggörs att det är aktuellt med fortsatt samarbete mellan S och V.

- Vi vill att de (reformer) som har tagits bort ska återinföras. Vi vill att de ska hedra dem och fortsätta de få inslag som finns av rättvisa och jämlikhet i den svenska politiken, sade Sjöstedt.

Bland de reformer som V fick igenom med den rödgröna regeringen finns till exempel gratis medicin för barn, avdragsrätt för fackföreningsavgiften, gratis kollektivtrafik på sommarlov och förstärkt förlossningsvård.

Centerpartiet och Liberalerna har gjort klart att de inte tänker omformulera överenskommelsen.

Den ligger fast, slår båda partierna fast.