Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Partiledare Annie Lööf talar på Centerpartiets kommundagar i Folkets hus i Umeå.

Lööf vill mildra drastisk AF-neddragning

Centerledaren Annie Lööf öppnar för att i förhandlingar om vårändringsbudgeten med regeringen mildra de stora neddragningarna på Arbetsförmedlingen en aning. Men det handlar om miljoner, inte miljarder. C vill egentligen avskaffa förmedlingen i dess nuvarande form.

- Men man måste se till att myndigheten fungerar under tiden. Därför kan vi förvänta oss att viss del av medlen kommer att återföras under innevarande år för att den större reformen ska kunna fungera på sikt, säger Lööf efter en pressträff vid partiets kommundagar i Umeå.

Enligt uppgift till TT handlar det dock inte om att föra tillbaka pengar till driften av myndigheten utan till arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

Även statsminister Stefan Löfven (S) har flaggat för att regeringen vill begränsa neddragningarna något genom förslag i vårändringsbudgeten den 15 april. Den budgeten ska regeringen och samarbetspartierna C och L förhandla om.

Skyller på

Både Lööf och Löfven skyller de drastiska nedskärningarna, som häromdagen ledde till ett varsel av 4 500 av myndighetens anställda, på Moderaternas och Kristdemokraternas budget som riksdagen röstade igenom före jul.

Men besparingarna i Centerns budgetalternativ var bara en knapp miljard lägre än M:s och KD:s nära tre miljarder för 2019. Centern har länge drivit på för en nedläggning av förmedlingen, till förmån för privata förmedlare.

- Det är ingen hemlighet att Centerpartiet vill göra om AF i grunden och vi har fått igenom förslag med regeringen om det (i januariavtalet), säger Lööf men betonar att det inte kan ske så drastiskt som nu kan bli fallet.

Arbetsförmedlingen har varnat för att de stora neddragningarna kan leda till att många av landets kommuner blir utan AF-kontor.

Privata ersätta

På TT:s fråga om färre AF-kontor ute i landet passar in i Centerpartiets syn på behovet av statlig närvaro i hela landet svarar Lööf:

- Runt om i landet har ju centerpartistiska kommunpolitiker sett hur vårdcentraler läggs ner och ersätts av privata och ideella aktörer.

Så kommer det, hävdar hon, att vara även på Arbetsförmedlingens område.

- När de statliga AF-kontoren i så fall läggs ned så kommer det att komma andra aktörer som ser till att matcha människor mot jobb. Det är ju inte så att uppdraget försvinner, det blir bara en annan huvudman.