Polisen har tidigare slagit larm om att reserestriktionerna kan utnyttjas av bedragare. På bild en provtagningsstation för covid-19 på Arlanda flygplats. Arkivbild.
Polisen har tidigare slagit larm om att reserestriktionerna kan utnyttjas av bedragare. På bild en provtagningsstation för covid-19 på Arlanda flygplats. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani / TT

Läkare varnar för falska covid-intyg

ANNONS

Läkare i Skåne varnar för falska covid-intyg efter att en man från regionen stoppats på Kastrup förra veckan, rapporterar SVT Nyheter Skåne. Mannen hade med sig ett bevis på att han gjort ett PCR-test som visade att han inte hade någon pågående infektion av covid-19.

Men när flygplatspersonalen kontaktade läkarmottagningen som utfärdat intyget kom det fram att mannen aldrig besökt mottagningen. Intyget med läkarens namn var en förfalskning som saknade spårningsnummer.

Läkaren polisanmälde, men förundersökningen lades ned eftersom brottet skedde i Danmark. Kliniken har också gjort om intygen efter händelsen.

Svensk polis har tidigare slagit larm om att reserestriktionerna kan utnyttjas av kriminella. Även den europeiska polismyndigheten Europol har varnat för att bedragare, i vissa fall ligor, säljer falska coronaintyg.

ANNONS

Skånepolisen kan inte svara på hur utbrett problemet är, men ytterligare en klinik i Ystad ska enligt SVT ha drabbats tidigare i år. Även på Arlanda i Stockholm har flera fall utretts, varav ett av dem ledde till fällande dom i mars och 14 dagars fängelse för brukande av falsk urkund.

Marielle Theander Olsson/TT

ANNONS