Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Även i Östersund i Jämtland har det i dagarna varit riktigt kallt. Här är en bild tagen på torsdagsmorgonen.

Kylig inledning på 2018

Nu har kylan anlänt på flera håll i norra Sverige – efter ett milt 2017. I Härjedalen var det över 30 minus i onsdags.

Ett högtryck har dragit in över Sverige och gör att 2018 års vinter inleds mycket kyligare än vad 2017 gjorde – ett år som var betydligt mildrare än andra.

- Det vanligaste i januari är att vi får ett högtryck med kyla i norra Sverige, norra Värmland och Dalarna, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

Vanlig vintertemperatur

Däremot brukar det vara betydligt kallare i söder så här års, i både Götaland och Svealand, med i alla fall ner mot 10 minusgrader på vissa håll.

- Så i norra Sverige är det snarare vanliga temperaturer för januari just nu, med högtryck och klart väder, säger Andersson.

Men är du i fjällen just nu märker du inte av kylan i norr på samma sätt, enligt SMHI – då blir det snarare kallare om du åker ner från backen.

- Just nu pågår en inversion som är ett slags lock som lägger sig vid markytan som gör att när du kommer över locket blir det varmare.

Som kallast har det i veckan varit 32 minusgrader i Gielas i Norrbotten, och det kan bli kyligare. Även i Sveg har det varit runt 30 minusgrader.

I dag ligger temperaturen på runt 20 minus, men det är fortfarande riktigt kyligt, berättar 59-åriga Britt-Marie Börjesson bor i samhället.

- Det är inte alls särskilt roligt. Mycket blir besvärligt när det blir så här kallt. En arbetskamrat till mig ringde i morse och berättade att bilen inte startade.

"Får klä på sig ordentligt"

Senaste åren har Svegborna vant sig vild mildrare temperaturer, men vanligtvis brukar det vara riktigt kyligt och snörikt så här års.

- Vi är ju vana egentligen. Jag minns i början av 80-talet då det var 52 grader kallt vid nyår och strömmen gick. Då får man klä på sig riktigt ordentligt.

Och den kalla luften är här för att stanna – i alla fall över helgen. Från norra Värmland och uppåt blir det temperaturer från minus 15 ner till minus 20 grader.

Även i Götaland och södra Svealand kan det bli några enstaka minusgrader.

- Men det blir inte så kallt som i norr. Det behövs klart väder för att få den riktiga kylan, vilket vi inte haft i söder än, säger meteorologen Sandra Andersson.