Petunia och ampeljordgubbe är känsliga för kylan. Arkivbild.
Petunia och ampeljordgubbe är känsliga för kylan. Arkivbild.

Kylan hotar oförberedda växter

Vårvärmen i april väckte liv i växter och triggade planteringslusten i stora delar av landet. Sedan gjorde kylan comeback – med snö och rusk som hotar såväl fruktträd som balkongodlingar. Men du kan rädda dina växter.

ANNONS
|

Efter en månad med varmare temperaturer än vanligt har det vänt. Instabilt väder med kyla, regn och snö väntar närmaste veckan, enligt SMHI.

- Det blir lite tokigt när värmen kommer före kylan. Växterna är oförberedda på det. De har vaknat med värmen och börjat växa, så det kommer bli en del frostskador, säger Lise-Lotte Björkman, trädgårdsrådgivare på Riksförbundet svensk trädgård.

ANNONS

Välj tåliga växter

Vissa växter tål kyla bättre än andra.

- Har man lurats att plantera ut när det blev varmt ska man satsa på växter som tål minusgrader, säger Lise-Lotte Björkman.

Hon rekommenderar perenner, som alunrot och gyllenlack, som klarar ganska många minusgrader. Även lök- och kryddväxter är generellt tåliga. Däremot bör man undvika köldkänsliga sommarblommar, som petunia och isbegonia.

- De flesta fleråriga växterna klarar att överleva. Det besvärliga är om de har hunnit börja blomma. Blommorna är väldigt känsliga och om det blir frost fryser blomman och tillväxten hämmas. Dör blomman kan den inte producera skörd, säger Björkman.

Det är oftast kallare vid marken, så jordgubbar och vinbär är mer utsatta än äppel- och körsbärsträd.

Skydda växterna

Det går dock att förhållandevis lätt skydda växterna mot kylan.

- Sätter man en fiberduk över så håller man kvar värmen i jorden – och kom ihåg att täcka växterna innan det blir kallt, säger Lise-Lotte Björkman.

ANNONS

Att ställa växterna mot väggen där det är lä och kanske till om med sipprar ut överskottvärme från huset är ett annat tips. Har du blommar som fryser vid nollpunkten är det en bra idé att ta in dem och ställa dem på en sval plats så att miljöombytet inte blir för drastiskt.

TT

Fakta: Skydda dina växter

Trädgårdsrådgivare Lise-Lotte Björkmans tips:

Täck över växterna med till exempel en fiberduk eller ett lakan innan det blir kallt.

Ställ växterna längs husväggen som skyddar mot vind och ge lite värme från huset.

Ta in känsliga växter och ställ dem svalt.

ANNONS