Cissi Wallin, en förgrundsgestalt i den svenska metoo-rörelsen, tycker att kvinnodagen har fått en skjuts av metoo. Arkivbild.
Cissi Wallin, en förgrundsgestalt i den svenska metoo-rörelsen, tycker att kvinnodagen har fått en skjuts av metoo. Arkivbild.

Kvinnodagen möter metoo – tre röster

Kvinnodagen har firats och uppmärksammats i över hundra år, men sällan har väl kvinnorörelsen varit så mycket i fokus inför den 8 mars som det här senaste året – tack vare metoo. Här är tre av de kvinnor som under året synts i kampen, och deras syn på metoo och Internationella kvinnodagen:

ANNONS

Cissi Wallin: Tack vare metoo bröts tystnaden

- För mig är 8 mars väldigt mycket att kavla upp ärmarna och jobba. Den här fysiska kraften är så stark – att man ses och förstår att vi är ganska många som tycker att de här frågorna är viktiga. Det är en speciell dag på det sättet, säger journalisten Cissi Wallin, en av den svenska metoo-rörelsens förgrundspersoner.

ANNONS

Cissi Wallin berättar att internationella kvinnodagen oftast innebär jobb för henne. Det är panelsamtal eller liknande event. I år medverkar hon i en samtalskväll på Södra teatern i Stockholm.

- Självklart är 8 mars en viktig dag. Det finns fortfarande så mycket okunskap, och att man exempelvis får höra "grattis på kvinnodagen" är ett tecken på att dagen fortfarande behövs.

Hon tycker att hösten som fylldes av metoo-upprop och diskussionerna som följde därefter har gett kvinnodagen en skjuts framåt.

- Folk är på tårna nu. Om man jämför med förra årets 8 mars, då känslan var lite av att vi kunde luta oss tillbaka, så har vi kommit ganska långt nu. Sedan vi lyfte på det här metoo-locket har tystnaden brutits och det feministiska samtalet blivit starkare.

Förutom att uppmärksamma jämställdhets- och kvinnofrågor den 8 mars tror Cissi Wallin på konkreta aktioner.

ANNONS

- Jag vill verkligen uppmana kvinnor att alliera sig och gå ut och protestera.

Som exempel berättar hon om BB-marschen i augusti som hon var med och organiserade.

- Den var i 15 städer och tiotusental marscherade. Och till sist så fick vi ju mer pengar till förlossningsvården i Stockholm.

TT: Och hur svarar man någon som säger "grattis på kvinnodagen"?

- Grattis till vadå?

Lisa Ekdahl: Vi ska inte uppfostra männen

"Patriarkatet faller, inom din livstid. Det är lika bra du hakar på".

Då och då har Lisa Ekdahl "tjongat till" med liknande utspel i intervjuer, men aldrig tidigare har det gått i tryck. När det så gjorde det, i Aftonbladet 2016, förstod hon att någonting stort var på gång.

ANNONS

Det var nästan ett helt år före startskottet för vad som skulle bli det globala jämställdhetsuppropet metoo. Men artisten Lisa Ekdahl är övertygad om att det hade börjat bubbla redan då.

- Bara att det gick i tryck var så stort, för det var en indikation på att någonting var på gång, säger Ekdahl.

Hon upplever en enorm skillnad när det gäller intresset att prata om och arbeta för jämställdhet sedan metoo drog i gång, men tycker ändå att den internationella kvinnodagen är viktig av en enkel anledning:

- Eftersom vi fortfarande lever i ett ojämlikt samhälle.

Av tradition uppmärksammar hon dagen med ett samtal till sin mor.

- Min mamma är uttalad feminist och det är en av de saker jag är väldigt glad över att jag har fått av henne, säger Ekdahl.

ANNONS

Nu drömmer hon om att någon – eller kanske hon själv – ska göra en dokumentär där äldre personer får komma till tals kring metoo.

- Kvinnor i min ålder, lite äldre och framför allt yngre har verkligen stått i startgroparna och så fort det blev tillåtet att prata om det här har det bara vällt upp men jag skulle vilja tala med äldre kvinnor också. Om allt vad de har burit på. Kanske de behöver mer tid för att låta det här komma upp.

TT: Så hur hanterar du de som envisas med att "gratta på kvinnodagen"?

- Vi kvinnor … det är inte vår livsuppgift att uppfostra männen. Vi kan inte ta all vår energi till att uppfostra folk hela dagarna, vi måste också göra våra grejer. Man kan välja sina strider lite – ibland slår jag till så det bara tjongar om det och tänker att det kanske går att få till en dialog och ibland låter jag det gå förbi för att det inte är min uppgift just då.

ANNONS

Nina Rung: Dagen synliggör kvinnors utsatthet

”Inga grattis och inga hurra tack – sälla er i stället till kampen för kvinnors frihet genom att lyfta frågorna och fundera på hur du kan göra skillnad”, säger Nina Rung, kriminolog med arbetet mot våld i nära relationer och mot sexualiserat våld högst på agendan.

Även Nina Rung väljer att arbeta på internationella kvinnodagen, som hon säger behövs just för att den synliggör kvinnors utsatthet och behovet av att det lyfts fram. Även om metoo-kampanjen gjort mycket för att åstadkomma just detta är arbetet inte klart än.

"Ja. Den behövs. Även om vi är många som lyfter kvinnors och barn utsatthet för sexuellt våld och våld, lägre löner och mindre makt varje dag, så är det fortfarande en dag som synliggör det än mer. Och nu mer än någonsin behövs just det när vi fortfarande står i den revolution som #metoo faktiskt innebär", skriver hon till TT.

Hon är säker på att metoo också har påverkat hur stärkt arbetet.

"Efter #metoo går det inte att hävda okunskap om hur många flickor och kvinnor som utsätts varje dag i Sverige och världen över. Att fyra av fem kvinnor i Sverige uppger att de utsatts för någon form av sexuell kränkning är något vi inte kan blunda för längre. Allt som framkommit om kvinnors utsatthet synliggör också behovet av att det lyfts om och om igen."

ANNONS

Hur ska man då hantera internationella kvinnodagen?

"Genom att just synliggöra och problematisera utsattheten, patriarkatet och kvinnors underordning i samhället – i allt från lägre lön och pension till utsatthet för våld i hemmet och rädslan för och utsatthet för sexuellt våld i offentlig miljö. Fortfarande dödas en kvinna var tredje vecka i Sverige av en man hon levt ihop med. Drygt var tredje kvinna världen över utsätts för våld eller sexuellt våld av en man efter 18-års ålder. Det ska lyftas under kvinnodagen. Inga grattis och hurra tack – utan sälla er i stället till kampen för kvinnors frihet genom att lyfta frågorna och funder på hur du kan göra skillnad!"

TT: Vad gör du själv?

"Jag modererar och håller föreläsning om mäns våld och sexuella våld mot kvinnor och barn. Och försöker ge verktyg så att vi kan både förhindra och förebygga förtrycket. Så länge inte varje kvinna är fri – är ingen av oss det. Så kampen fortsätter året om!"

TT

ANNONS