Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den kvinna i 40-årsåldern som fört bort en bebis i en barnvagn från en förskola i Göteborg åtalas vid Göteborgs tingsrätt för olaga frihetsberövande. Arkivbild.

Kvinnan som förde bort bebis åtalas

Den kvinna i 40-årsåldern som fört bort en bebis i en barnvagn från en förskola i Göteborg åtalas vid Göteborgs tingsrätt. Hon är misstänkt för olaga frihetsberövande.

Det var den 22 januari på eftermiddagen som den sex månader gamla flickan försvann. Flickan låg då i en barnvagn utanför en förskola, där hennes mamma skulle hämta ett äldre syskon. Knappt två timmar återfanns flickan välbehållen i sin vagn, utanför ett köpcentrum några kilometer bort.

Kvinnans advokat Hans Billeskans säger att hon nekar till brottet.

- Hon förnekar olaga frihetsberövande. Hon har inte haft uppsåt. När hon upptäcker att det ligger ett barn i vagnen blir hon rädd, förskräckt och chockad. Hon ställer barnvagnen och gör det på ett sådant sätt att den lätt ska upptäckas och stannar sedan i närheten för att förvissa sig om att barnet ska bli upphittat.

Kammaråklagaren Hedvig Lundblad menar att kvinnans agerande inte fråntar henne ansvar.

- Även om det är som hon säger att det är först när hon kommer till köpcentret som hon inser att det finns ett barn i vagnen, så kan vi konstatera att hon inte ser till att barnet kommer tillrätta utan lämnar barnet åt sitt öde. Brottet fortsätter fram tills dess man hittar barnet.

- Tingsrätten får pröva hennes avsikt, säger Hedvig Lundblad.

Minimistraffet för olaga frihetsberövande är ett års fängelse. Kvinnan åtalas även för ringa narkotikabrott.