Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kungen fyller 75 år – så firas födelsedagen

I dag fyller kung Carl XVI Gustaf 75 år. I vanliga fall brukar han firas av allmänheten på borggården på Kungliga slottet. Så bli det inte i år, pandemin sätter stopp för kalaset.

På valborgsmässoafton fyller kung Carl XVI Gustaf 75 år. När det inte är en pågående pandemi brukar födelsedagen bland annat firas på yttre borggården på Stockholms slott där kungen tar emot allmänheten.

När kungen fyllde 70 för fem år sedan slogs det på stort. Först var det gudstjänst i Slottskyrkan och sedan bjöds det på lunch i Stockholms stadshus där gästerna bland annat sjöng Beatles låt ”All you need is love” för honom.

LÄS MER: Här är kungens tips för ett lyckat videomöte

På kvällen var det bankett på Kungliga slottet. Gästerna var förutom familjen och närmsta släkten även kungligheter som prins Albert av Monaco, prinsessan Takamado av Japan, drottning Margrethe, kronprins Frederik, kronprinsessan Mary av Danmark och många av kungaparets privata vänner.

Något sådant storslaget firande blir det inte i år.

På förmiddagen tar kungen bland annat emot gratulerande politiker, som riksdagens talman Andreas Norlén, statsminister Stefan Löfven, ordföranden i Sveriges kommuner och regioner, landshövdingarnas doyenne (den äldsta landshövdingen i tjänst) och riksmarskalken.

Salut för kungen

När klockan slår 12 skjuter Försvarsmakten salut med 21 skott för kungen på flera platser runt om i landet. Bland annat kommer saluten höras i Stockholm, Boden, Karlskrona, Härnösand och från Skansen Lejonet i Göteborg.

På eftermiddagen kommer representanter från Försvarsmakten också för att uppvakta kungen.

Prinsessan Madeleine som är i USA kommer att vara med digitalt.

Privat middag för kungafamiljen

Enligt hovets informationschef, Margareta Thorgren blir kungens firande som sagt väldigt nedtonat i år.

– På kvällen blir det ingen officiell middag som det skulle varit, utan blir en privat middag med kungaparets barn och barnbarn där prinsessan Madeleine som är i USA kommer att vara med digitalt.

När det kommer till presenter berättade kungen nyligen i podden ”Värvet” att ”en gammal herre inte har så mycket önskelistor” men att han önskar stöd till Stadsmissionen som han tycker gör väldigt mycket nytta under pandemin. I podcastavsnittet påminde han även lyssnarna om att inte glömma bort varandra och försöka hälsa på varandra, för det är många som har suttit och sitter i karantän fortfarande.

Försöker odla tryffel på Öland

I Värvet delade kungen även med sig om andra saker, som att det bästa han vet är att åka bil, att de varje sommar bilar ner i Europa, att han försökt odla tryffel på Öland, att han har svår svindel, och att de som är ”du” med kungen är hans barndomsvänner. Alla andra kallar honom rätt och slätt, kungen.

För allmänheten som vill fira kungen på hans födelsedag finns det möjlighet genom en digital hälsning på kungahusets hemsida. Vill man hellre skriva ett brev eller skicka ett födelsedagskort kan man göra det. Skriver man då till kungen, kungliga slottet i Stockholm på kuvertet så lär hälsningen komma fram.

LÄS MER: Prins Carl Philip och prinsessan Sofia har fått barn

LÄS MER: Nya bilder på nya prinsen med sina bröder

LÄS MER: Hovexperten: Det är en historisk födsel