Det är inte ovanligt att skyltar stoppas om de bryter mot Transportstyrelsens regler. Arkivbild.
Det är inte ovanligt att skyltar stoppas om de bryter mot Transportstyrelsens regler. Arkivbild.

"Kristus" stoppas av Transportstyrelsen

En man i Göteborg ville bokstavligt talat skylta med sin tro och ansökte därför om att ha "Kristus" på sin registreringsskylt. Men Transportstyrelsen säger nej.

ANNONS
|

Innan dess hade mannen försökt med "Jesus", men det var redan spärrat. Transportstyrelsen motiverar avslaget i ett svar: "Den teckenkombination ni begärt kan uppfattas som stötande".

- Vi nekar alla ord som vi bedömer kan väcka anstöt. Bland annat säger vi nej till allt som har religiös anspelning oavsett vilken anspelning det är. Det är ett konsekvent ställningstagande från vår sida, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen, till TT.

ANNONS

Förra året stoppades 94 registreringsskyltar av Transportstyrelsen.

Mannen säger till Göteborg Direkt att han inte förstår myndighetens beslut men att han inte kommer att försöka med något annat namn. Beslutet går inte heller att överklaga.

- Som kristen ska man inte heller kriga med de som bestämmer i landet, i stället måste vi be för dem, säger han.

Trots att "Kristus" stoppades kommer den uppmärksamme att märka en del annorlunda skyltar med start 16 januari. Från och med då har nämligen alla nyproducerade skyltar kombinationen tre bokstäver, två siffror och sedan ytterligare en bokstav. Detta för att kombinationerna med nuvarande registreringsnummer, med tre bokstäver och tre siffror, är på väg att ta slut.

TT

Skyltar som fick nej förra året

94 ansökningar om personlig registreringsskylt fick avslag förra året. Några av dessa:

BIRA

666 DEV

STUL3N

BIITCH

V PUTIN

SHIVA

POLICJA

FAKKBOI

SEXY

USVAPEN

Källa: Transportstyrelsen

ANNONS