Partiledaren Ulf Kristersson (M) och toppkandidaten Tomas Tobé (M) kräver att S tar itu med antisemitismen i partiet. Arkivbild.
Partiledaren Ulf Kristersson (M) och toppkandidaten Tomas Tobé (M) kräver att S tar itu med antisemitismen i partiet. Arkivbild.

Kristersson: Gör upp med antisemitismen i S

Moderaterna anklagar Socialdemokraterna för att hysa antisemitism i de egna leden. M kräver att en vitbok tas fram om extremism inom socialdemokratin.

ANNONS
|

Enligt Moderaterna (M) finns ett mönster av antisemitism i socialdemokratin. I en M-rapport anges flera exempel på vad de anser vara antisemitiska uttalanden från S-företrädare.

- Vi kräver att S upprättar en vitbok över extremismen i sitt eget parti, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

M skjuter särskilt in sig på ungdomsförbundet, SSU, i Skåne. Distriktet nekades 2019 statsbidrag på grund av "upprepade brister att leva upp till demokratikriteriet". Det handlade om händelser 2017.

ANNONS

SSU Skåne

Senast uppmärksammades att SSU Skåne på 1 maj i Malmö sjöng "krossa sionismen".

- I samma demonstration gick det tidigare kommunalrådet Ilmar Repaalu. Han har väldigt svårt att hålla isär antiisraeliska åsikter från antisemitiska. Han verkar inte förstå något av detta, säger Tomas Tobé, Moderaternas toppkandidat i EU-valet.

Moderaternas kritik handlar förutom om Ilmar Reepalu, som talat om den "judiska lobbyn", bland annat om ett uttalande från tidigare riksdagsledamoten Veronika Palm, som på en blogg skrev "undrar du också vem Dom Utvalda ska bränna nästa gång".

- Jag är oerhört tydlig här. Det finns inget utrymme för antisemitism i vårt parti och det gör det inte i SSU heller, säger S-ledaren, statsminister Stefan Löfven till TT.

Kroka arm

Han påpekar att det pågår samtal mellan partiet och SSU i Malmö om utbildning och information om vad man säger och vad man inte ska säga.

ANNONS

Löfven uppger att han vill "kroka arm" med Moderaterna och andra demokratiska partier och samarbeta i arbetet mot antisemitism.

På EU-nivå vill Moderaterna skapa en tvärpolitisk grupp mot antisemitism.

- Vi behöver stöd från tre partigrupper, så jag räcker ut en hand till Heléne Fritzon (S) för att få hennes stöd för att bilda en sådan grupp, säger Tomas Tobé.

Det finns redan i dag en grupp i EU-parlamentet som jobbar mot antisemitism under ledning av den spanska socialdemokraten Juan Fernando López Aguilar. Moderaterna är inte med i den gruppen.

TT

ANNONS