Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) på Folk och försvars rikskonferens på Högfjällshotellet i Sälen.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) på Folk och försvars rikskonferens på Högfjällshotellet i Sälen.

Kristersson: "Det här är tråkigt"

Moderatledaren Ulf Kristersson anser att Alliansen nu spräcks på nationell nivå. Han vill inte spekulera i om den kan återuppstå till nästa val.

ANNONS
|

Centern och Liberalerna har under helgen slutligen beslutat sig för att stödja Stefan Löfven som statsminister i stället för Kristersson.

Beskedet från Centerledningen i fredags kom som en överraskning för Moderaterna och har väckt ilska bland moderater.

TT: Tycker du att C har spelat med öppna kort när de förhandlade med dig?

- Jag tänker inte i grund och botten recensera varje partis beslut, men jag blev förvånad för vi hade en konstruktiv process under hela jul- och nyårshelgerna, som siktade på formerna och politiken för en borgerlig regering. Och då blev jag förvånad när jag mindre än 30 minuter före beslutet fick veta att de gått med S, säger Kristersson.

ANNONS

TT: Så du visste inte hur nära C var en överenskommelse med S?

- Nej, det visste jag inte. Jag hade goda skäl att tro att våra förhandlingar var på allvar och seriöst syftande, säger Kristersson.

- Då blev jag förvånad när jag så kort in på fick beslutet helt utan diskussion att de gör sig själva till stödparti åt S.

TT: Skadar detta ditt förtroende för C om ni ska förhandla i olika frågor i framtiden?

- Det får väl framtiden utvisa.

Centerpartiets förtroenderåd röstade i lördags för att släppa fram Löfven som statsminister. Bara två av 50 ville stödja Kristersson.

- Jag lägger mig inte i deras interna beslutsfattande. Om de nu gör sig till stödparti för en socialdemokratisk regering och spräcker Alliansen så tror jag att de gör ett historiskt misstag, men varje parti måste fatta sina beslut, säger Kristersson.

ANNONS

TT: Hur känns det nu efter C:s besked att man stödjer Löfven?

- Jag tycker att det här är tråkigt. Det här är dåligt för Sverige.

TT: Hur ser möjligheterna ut för att Alliansen ska återuppstå inför nästa val?

- Det tänker jag inte spekulera i just nu, säger Kristersson.

V skulle tillsammans med M, KD och SD kunna stoppa Stefan Löfven (S) i statsministeromröstningen på onsdag. Partiet har hittills inte gett något besked om hur man ska rösta.

- I grund och botten tror jag inte att Vänsterpartiet kommer att lösa den saken åt den samlade borgerligheten, säger Ulf Kristersson.

- Jag tycker att man ska ha en bättre regering. Om Vänsterpartiet vill vara med på en sådan resa är de välkomna, men det tror jag inte.

ANNONS

Kristersson uttalade sig dock innan TT rapporterade om att V:s partistyrelse lutar åt rösta nej till Löfven..

TT

ANNONS