Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kriminolog: Våldtäkter får inte glömmas bort

Det är oacceptabelt att våldtäkter hamnar i skymundan när polisen utreder skjutningar, anser kriminologen Nina Rung. Hon hoppas att polisen ska omprioritera sina ärenden så att våldtäkter inte glöms bort när morden blir fler.

- Det finns en tydlig skillnad vad det gäller offren för de här olika typerna av brott. När det kommer till mord är det främst män som drabbas medan våldtäkter till största delen är något som kvinnor och barn utsätts för. Självklart ska man inte strunta i något av brotten till förmån för det andra, men det måste finnas utrymme för att arbeta med båda, säger kriminologen och föreläsaren Nina Rung.

Samtidigt säger hon att medvetenheten kring våldtäkter och andra typer av sexualbrott aldrig varit högre och betonar att det är viktigt att polisen runtom i landet har rätt kunskap när de utreder brotten.

- Att ha rätt kompetens är avgörande. Våldtäkt är ett brott som måste utredas så snabbt som möjligt. Om ett fall blir liggande utan åtgärd i två-tre veckor blir det betydligt svårare att klara upp.

Nina Rung, som tidigare bland annat jobbat som sexualbrottsutredare hos polisen, pekar också på att polisens omorganisering troligen spelar en roll för den lägre uppklarningsprocenten.

- Förut fanns det en sexualbrottsgrupp inom Stockholmspolisen som jobbade med dessa fall. Där fanns det en stor samlad kompetens. I och med omorganiseringen blev den här gruppen i stället en del av enheten för grova brott och därför har många av utredarna nu i stället fått andra typer av brott på sina bord, säger hon.