Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svenska mässan i Göteborg. Arkivbild.

Krav på lagändring mot nazistdemonstration

Allt fler överklagar beslutet om den nazistiska demonstrationen i Göteborg i slutet av september. Samtidigt höjs röster om att lagen ska ses över för att i vissa fall hindra exempelvis nazister från att demonstrera.

Polisen i Göteborg beslutade nyligen om ett så kallat begränsat demonstrationstillstånd till nazistiska NMR den 30 september. Men beslutet har överklagats av flera parter. Svenska Mässan-koncernen är kritisk mot att NMR-anhängarna ska samlas nära mässområdet samtidigt som Bokmässan pågår.

"Samlingsplatsen utanför mässan är direkt olämplig. Vi tar emot 30 000 besök på lördagen och tillgängligheten i området är ytterst betydelsefull för Bokmässans besökare", säger Maria Källsson, ansvarig för Bokmässan, i ett pressmeddelande.

På fredagseftermiddagen stod det klart att även Judiska församlingen i Göteborg överklagar polisens beslut, enligt ett pressmeddelande.

Flera överklaganden

Enligt Carin Kindbom, vd och koncernchef på Svenska Mässan, handlar överklagandet enbart om samlingsplatsen. I övrigt vill koncernen inte kommentera sitt överklagande ytterligare.

"Vårt överklagande berör inte genomförandet av sammankomsten, utan endast samlingsplatsen", säger hon i pressmeddelandet.

Därmed har förvaltningsrätten i Göteborg ytterligare ett överklagande att ta ställning till. Sedan tidigare har en rad privatpersoner överklagat. Även Judiska centralrådet har meddelat att man kommer att överklaga, eftersom demonstrationen sammanfaller med judiska högtiden jom kippur.

Vill se lagändring

Överklagandet får stöd från ärkebiskop Antje Jackelén och Per Eckerdal, biskop i Göteborgs stift, som anser att lagstiftningen eller tolkningen av lagarna måste ses över.

"Om det innefattar en skärpning av brottet hets mot folkgrupp eller en diskussion om begränsad yttrandefrihet kan vara osagt, men det behövs åtgärder för att begränsa rasistiska organisationers möjlighet att kränka och hota genom manifestationer i det offentliga, gemensamma rummet", skriver de i ett debattinlägg i Dagens Nyheter.

Även NMR (Nordiska motståndsrörelsen) själv har överklagat polisens beslut om var och när demonstrationen ska äga rum den 30 september.