Allt fler barn förskrivs melatonin för sina sömnbesvär, visar en ny rapport från Läkemedelsverket.
Allt fler barn förskrivs melatonin för sina sömnbesvär, visar en ny rapport från Läkemedelsverket.

Kraftig ökning av melatonin för barn

ANNONS
|

Fler och fler barn medicineras med melatonin för att kunna sova. Det visar en ny kartläggning från Läkemedelsverket, som Vetenskapsradion var först att rapportera om.

Antalet uthämtade recept har ökat drastiskt för barn i åldrarna 0 till 17 år. Störst ökning ses hos pojkar mellan 10 och 17 år – på tio år har antalet recept ökat tjugofalt.

Melatoninanvändningen ökar bland båda könen och i alla åldersgrupper, men pojkar mellan 10 och 17 och flickor mellan 13 och 17 står för den största ökningen. Merparten av barnen kommer från Stockholm, Uppland och Sörmland, enligt rapporten.

ANNONS

Läkemedelsverket konstaterar att runt hälften av barnen som får melatonin har minst en psykiatrisk diagnos. Det kan röra sig om olika former av autism, depression, ångest och sömnlöshet, men framför allt adhd. Omkring hälften av barnen behandlas samtidigt med läkemedel för adhd.

Rapporten påpekar att ökningen av melatonin hos barn behöver uppmärksammas inom barn- och ungdomspsykiatrin. I första hand ska barns sömnproblem behandlas icke-farmakologiskt, det vill säga utan läkemedel, skriver Läkemedelsverket.

TT

ANNONS