Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Knud medförde nedfallna träd och problem i trafiken på vissa håll, här i Göteborg, men inga större händelser eller allvarligare olyckor har rapporterats i stormens väg.

Knud snällare än väntat – men ännu varningar

Stormen Knud blev inte så våldsam som det först befarades. Klass 2-varningarna kunde snabbt strykas sedan vindarna kulminerat redan vid midnatt. En person har ändå fått livshotande skador – och flera vädervarningar ligger kvar på olika håll i landet.

En klass 1-varning gäller ännu för hela västkusten från Bohuslän till Halland. I övriga farvatten från Skåne upp till Norrbotten är kulingvarning utfärdad för lördagen, utom för Ålands hav.

- Det rör sig regnskurar in över landet och i samband med det blir det ganska hårda vindbyar. Det avtar långsamt under kvällen och natten, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI till TT på lördagseftermiddagen.

Också för södra och norra Lapplandsfjällen gäller klass 1-varningar, på grund av hård vind med inslag av regn.

- I höglänt terräng kan det komma som snö, säger Eriksson.

"Lugnat ner sig"

Under lördagen började strömavbrott efter strömavbrott åtgärdas, inte minst i Västra Götaland och Värmland. Orsakerna till störningarna var nästan uteslutande att träd fallit över elledningar.

Nedfallna träd skapade också problem på vägarna i framför allt södra och västra Sverige, och under lördagsförmiddagen röjdes det här och var.

- Nu har det lugnat ner sig, säger Thomas Johansson, presskommunikatör på Trafikverket, till TT på eftermiddagen.

Trafiken på de tågsträckor som stängdes inför Knuds ankomst har också öppnats igen. Sist ut var sträckan Uddevalla–Strömstad som efter problem återupptogs vid 17-tiden, säger Johansson.

Livshotande skadad

I Fjärås i Halland skadades en man i 45-årsåldern allvarligt när han arbetade med att åtgärda ett strömavbrott. Mannen fick ett fallande träd över sig och fördes med ambulanshelikopter till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

- Hans tillstånd är livshotande, säger Karin Markhede på sjukhusets pressjour till TT på eftermiddagen.

Knud har rört sig åt nordost längs den norska kusten och låg på lördagen med sitt centrum över Lofoten.

- Det ska avta ganska långsamt även där, säger Charlotta Eriksson.

Knud förde också med sig betydligt svalare väder till Skandinavien. Under de kommande dagarna kommer temperaturerna att ligga runt 10-15 grader i de mellersta och södra delarna av landet. I norr blir det ännu kallare, med minusgrader nattetid på vissa orter i inlandet.