En del djur kan få problem att hitta mat under vintern. Arkivbild.
En del djur kan få problem att hitta mat under vintern. Arkivbild.

Knepigt för vissa djur att hitta mat i snön

Minusgrader och ett tjockt snötäcke långt in i mars gör det knepigt för en del djur att hitta mat. Och hemvändande flyttfåglar börjar bli otåliga.

ANNONS
|

Kylan i sig är inte ett problem för de flesta djur. Men däremot kan kallt väder ställa till det för vissa arter att hitta föda. Samtidigt finns det smådjur som stormtrivs i lugn och ro under tjocka fluffiga snötäcken.

- De har det ganska gosigt i det subnivala rummet – området mellan snön och marken. Så längde det är ett tjockt snötäcke som är fluffigt brukar det vara gynnsamt för smådjur som sorkar och vesslor, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet.

ANNONS

Snön fungerar som ett isolerande täcke och då spelar minusgrader där ovanför inte så stor roll. Dessutom kan snötäcket skydda mot en del rovdjur, bland annat Sveriges Radio har rapporterat om kattugglor i Dalarna som haft svårt att hitta mat.

Svårt att hitta mat

Men enligt Didrik Vanhoenacker går smådjuren inte helt säkra för exempelvis rävar som inte har några större problem att ta sig igenom snön för att komma åt sina byten.

Några som kan få lite mer problem om våren dröjer alltför länge är flyttfåglar.

- Om det kommer fåglar nu och det fortfarande är mycket snö så kan det bli svårare att hitta mat, säger Didrik Vanhoenacker.

Och kanske att årets kull ungar påverkas om flyttfåglarna måste skjuta upp sin ankomst och häckningen dröjer.

Flexibla flyttare

Men, påpekar Didrik Vanhoenacker, den första vågen av fågelarter som kommer brukar vara flexibla om när de flyttar norrut. Värre är det om det först blir milt väder och sedan en köldknäpp eftersom fåglarna då blir överraskade och kanske hellre hade stannat på sydligare breddgrader en längre tid.

ANNONS

De djur som stannar kvar i landet är normalt sett rustade även för hårdare vintrar. Men det betyder inte att vintern inte påverkar dem. Många lägger om sin kost under vintern för att klara sig och djur som går i ide eller vinterdvala, kan vakna till, trots fortsatt kyla, om vintern håller i sig länge. Didrik Vanhoenacker berättar att han fått in rapporter om till exempel fladdermöss som har vaknat ur vintervilan trots kallt väder.

- Vissa djur, som igelkottar, är mer som i koma under vinterdvalan och sover tills det är dags att komma fram. Medan grävlingar stannar i grytet och bara tar det lugnt. Vid mildare väder kan man hitta grävlingsspår. Men blir det sedan för kallt för dem att hitta föda tar de sig tillbaka till grytet igen och fortsätter slappa tills vädret blivit bättre.

TT

ANNONS