Klassiska karusellen på Liseberg går i graven

Den klassiska karusellen Virvelvinden på Liseberg kommer att snurra sina sista varv i helgen. Efter 92 år pensioneras karusellen som är den näst äldsta attraktionen i nöjesparken efter radiobilarna.
– Det känns alltid lite extra vemodigt när sådana klassiska attraktioner försvinner, även för oss, säger Stefan Wern, kommunikatör på Liseberg.

ANNONS

Från torsdag till söndag gör Virvelvinden sina sista snurr på Liseberg. Efter 92 år väljer Liseberg att pensionera attraktionen. Under söndagen kommer Liseberg hålla öppet en timme extra efter stängning för att ge trotjänaren några sista åk.

– Den har tjänat oss i väldigt många år, men nu är det dags att titta framåt på nya attraktioner, säger Stefan Wern.

Näst äldst – efter radiobilarna

Virvelvinden har varit i tjänst sedan 1929 på Liseberg förutom en kort period under 1948 då attraktionen lånades ut till Malmö. Radiobilarna är den enda attraktionen som funnits längre i nöjesparken.

– Men attraktionen som står där i dag är inte exakt samma som byggdes 1929. Under åren har den moderniserats med nya vagnar och ny mekanik bland annat, säger Stefan Wern.

ANNONS

Sorg i kommentarsfältet

Beskedet om att Virvelvinden går i graven kom i ett instagraminlägg. För somliga var beskedet inget positivt sådant. I kommentarerna menar vissa att attraktioner med gamla anor borde få vara kvar.

– Det är alltid vemodigt att ta bort en attraktion med så rik historia. Men marknaden förändras hela tiden, med nya innovationer och ny teknik. Man måste se vad som finns där, man vill ju förnya sig.

Vill inte avslöja ersättaren

Det finns konkreta planer för vad som ska ersätta Virvelvinden, men mer än så vill man inte berätta i nuläget.

– Som vanligt planerar vi för nyheter i parken och förnyar hela tiden vårt attraktionsutbud. Men exakt vad som ska komma framöver håller vi lite på, säger Stefan Wern.

ANNONS