Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

KLART: 1,5 miljoner svenskar missar stormatchen

Avtalet mellan Telia och Discovery Networks löpte ut vid midnatt. Och idag vaknar tv-distributörens kunder till ett tv-utbud utan Discoverys kanaler. Över 1,5 miljoner svenska tv-tittare missar därmed VM-kvalmatchen mellan Sverige och Frankrike.

I sociala medier vädjade Telias kunder om att de båda parterna skulle enas om ett nytt avtal. Men Telia har sagt nej till Discoverys krav.

De kunder som vill se fredagens VM-kvalmatch och damernas handbollskval till VM i helgen samt kommande OS blir istället ersatta med amerikanska barnkanaler och HBO.

"Djupt beklagligt"

– Det här är djupt beklagligt. Vi anser inte att det är ett fullgott alternativ till de kanaler vi erbjuder, sa Dan Panas, PR-ansvarig på Discovery Networks i Sverige.

– Jag förstår att kunderna är besvikna och arga. Vi erbjuder just nu plåster på såren med bland annat HBO, men jag kan hålla med om att det inte är ett fullgott alternativ till det Discovery erbjuder, säger Jonas Hasselberg, chef för Telias konsumentaffär, under onsdagen. 

Telia är fast beslutna att försöka rädda VM-kval matchen även om de inte landar ett nytt avtal innan fredag. 

– Om vi inte får till ett nytt avtal i dag så kommer vi arbeta för att få sända VM-kval matchen ändå. Vi har vår dörr vidöppen. Landslaget och fotbollsfansen ska inte behöva hamna i kläm i detta, sa Jonas Hasselberg.

I dag är Telia Sveriges näst största distributör av tv-kanaler och beslutet kommer att påverka omkring 1,5 miljoner människor. 

Bekräftar nedsläckningen

Det innebär att de tv-tittare som har Telia-abonnemang nu blir utan kanaler som Kanal 5, Kanal 9 och Eurosport, med flera. Förhandlingar har pågått under en längre tid mellan parterna, som inte lyckats komma överens.

– Det innebär att vi nu har initierat nedsläckningen av Discoverys kanaler eftersom vi inte har tillåtelse att sända dem längre, säger Jonas Hasselberg, efter att beskedet om nedsläckningen blivit definitivt.

Discovery bekräftar att förhandlingarna avslutats utan framgång.

– Vi var beredda att fortsätta förhandla ännu längre under natten men Telia ville inte ha oss kvar i rummet. Vi kommer att göra allt som står i vår makt att få till ett nytt avtal med Telia, säger Dan Panas.