Kinesiska ambassaden reagerar mot en svensk artikel. Arkivbild.
Kinesiska ambassaden reagerar mot en svensk artikel. Arkivbild.

Kina angriper svensk skribent

Kina går till angrepp mot en ledarskribent på Nerikes Allehanda. Orsaken till landets vrede: En artikel om Taiwan. Utfallet är bara ett i raden mot svensk medierapportering det senaste året.

ANNONS
|

I onsdags publicerade tidningen en ledarartikel som argumenterar för att Taiwan borde få delta som observatör vid WHO:s möte i Genève nästa vecka.

Kina menar att Taiwan är en del av det kinesiska territoriet och i ett inlägg på sin hemsida går kinesiska ambassaden till angrepp mot artikelförfattaren och menar att texten bryter mot grundläggande regler inom internationella relationer och inkräktar på Kinas självständighet.

- Rent generellt är det något som förväntas av kinesiska diplomater – att man kritiserar rapportering om Taiwan som inte stämmer överens med kommunistpartiets politiska linje. Taiwan är kanske den absolut viktigaste frågan för dem att påverka, säger Jerker Hellström, säkerhetspolitisk analytiker med inriktning på Östasien vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

ANNONS

Ambassaden ovanligt aktiv

Kinas ambassad i Sverige har det senaste året gjort en rad skarpa utspel mot hur svenska medier skildrar ämnen som berör landet. Fredagens starka reaktion var den tredje bara den här månaden. Oftast invänder diplomaterna mot rapportering om Taiwan eller den fängslade svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai, men i höstas väckte en fejkad informationsfilm för kinesiska turister i satirprogrammet "Svenska nyheter" landets vrede.

I måndags skulle en FN-konferens om mänskliga rättigheter ha hållits i Stockholm, men evenemanget ställdes in i sista stund. Enligt SVT Nyheter, som hänvisar till källor, skedde detta efter kinesiska påtryckningar – Kinas ambassad ha reagerat starkt på inbjudan som gick ut, med bilder av tibetanske andlige ledaren Dalai lama och kinesiske exilkonstnären Ai Weiwei.

Enligt Jerker Hellström har landets ambassad i Sverige varit mer aktiv än den genomsnittliga kinesiska ambassaden det senaste året.

- På ambassader följer man rapporteringen om det egna landet, det är inget konstigt i sig. Det uppseendeväckande är hur mycket man reagerar över enskilda uttalanden, säger Jerker Hellström.

Skribenten inte förvånad

Lars Ströman, som skrev NA:s artikel, har publicerat många texter om Taiwan med udden riktad mot Kina, men inte märkt av ambassadens reaktioner tidigare. Han är dock inte förvånad över Kinas agerande.

ANNONS

- Det är ju en diktatur. Å ena sidan säger de att de inte vill inkräkta på svensk pressfrihet, å andra anklagar de mig för förtal och att jag gjort något slags överträdelse mot Kinas territoriella integritet bara genom att skriva den här artikeln.

- De skriver också att jag omedelbart borde börja rapportera objektivt. Objektivt i deras mening är ju att skriva kinesisk propaganda, säger Lars Ströman.

Om att anklagas för att ha överträtt diplomatins gränser säger ledarskribenten:

- Nu är jag ju inte diplomat. Jag skulle däremot säga att Kinas ambassad har överträtt diplomatins gränser.

TT: Kommer du att skriva annorlunda efter detta?

ANNONS

- Nej. Den enda effekten är i så fall att jag skriver ytterligare någon gång på samma tema, säger Lars Ströman.

Svenska utrikesdepartementets kommentar till Kinas agerande är kortfattad:

- Vi konstaterar att yttrandefrihet råder i Sverige och att alla, även Kinas ambassad, är skyldiga att följa svenska lagar, säger Rasmus Eljanskog vid UD:s presstjänst.

TT

ANNONS