Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) håller tal under Almedalsveckan.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) håller tal under Almedalsveckan. Bild: Henrik Montgomery/TT

KD lovar Svenssonliv åt fler

Kristdemokraterna vill att fler ska kunna skaffa sig villa, Volvo och vovve.
– Vi vill öppna upp Svenssonlivet för fler, säger KD-ledaren Ebba Busch.

På en presskonferens lanserade hon en politik för "villa, Volvo och vovve" med både gamla och nya KD-förslag.

Några handlar om att öka byggandet av småhus.

KD vill införa en ny lag som ska se till att kommunerna ordnar tomter för småhus och ge kommunerna ett statligt stöd för kostnader när detaljplaner ska tas fram.

KD vill också ge länsstyrelserna i uppdrag att kartlägga potentiellt byggbar mark, samt köra kostnaden för att bo i ett hus med tomträtt blir mer förutsägbar.

Vill införa autobospar

Ett annat förslag är ett autobospar för unga. En del av lönen ska automatiskt gå till bosparande och gynnas med en skatterabatt. Busch understryker dock att bosparande ska vara frivilligt och möjligt att avsäga sig.

För att fler ska ha råd med bil har KD sedan en tid förslag för att sänka bränslepriser och för att underlätta omställning till elbil.

När det gäller hundar efterlyser partiet krafttag mot illegal hundsmuggling.

Ebba Busch tror att många i dag känner att Svenssonlivet med villa, volvo och vovve är hotat, bland annat av brottslighet och stigande priser.

Ett Svenssonliv åt fler var även den genomgående tråden i KD-ledarens Almedalstal. Hon talade om en känsla av att något håller på att gå förlorat.

– En känsla av att det blir allt svårare att genom eget arbete skapa sig ett gott liv. Att det blir allt svårare att uppnå de där tre V:na – villa, Volvo och vovve, sade hon.

Svenssonlivet handlar, enligt Busch, om den svenska strävsamheten och viljan att bygga en bättre framtid för sina barn.

Angrep C

Busch vände sig också till landsbygdsväljare i talet. Det är en väljargrupp som KD försökt vinna ökat stöd från. En grupp som traditionellt är Centerns väljarbas.

Ebba Busch argumenterade för varför det är dags för dessa väljare att byta från Centern till KD. Inför 2 400 åhörare sade hon:

– En röst på Annie Lööf är en röst för att Stenevi och Bolund ska ha inflytande över jakten, skogen, vargen, jordbruket och drivmedelspriserna. Vi kristdemokrater erbjuder dig som tidigare röstat på Centern ett nytt hem.

Bytt ut traktorn

Enligt Ebba Busch har släktskapet som en gång fanns mellan C och KD försvunnit.

– De har bytt traktorn mot elsparkcykeln. Ni vet en sådan där som bara finns i innerstäderna – och som alltid tycks blockera båda körriktningarna.

– Har du tidigare röstat med Centerpartiet – rösta i år på Kristdemokraterna. Det är vi som kämpar för du ska kunna leva Svenssonlivet utanför innerstäderna.