Ebba Busch Thor (KD) efter en partledardebatt arrangerad av Expressen TV och Dagens Industri.
Ebba Busch Thor (KD) efter en partledardebatt arrangerad av Expressen TV och Dagens Industri.

KD-ledaren öppnar för mer kärnkraft

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor öppnar upp för mer kärnkraft.

ANNONS
|

Det var i Expressens och Dagens Industris tv-sända partiledardebatt som Busch Thorn gjorde utspelet.

- Jag skulle faktiskt vilja ge ett nytt besked här i kväll, sade hon.

Busch Thor menade att det inte finns en plan för hur man ska nå högt uppställda klimatmål i Sverige och pekade på att landets tunga industri kommer att behöva mycket energi som är fossilfri.

ANNONS

- Det kommer att behövas mycket mer el, inte mindre, sade hon i debatten.

- Därför menar jag att vi behöver se att Sverige snarare än att stänga ned två reaktorer som det nu finns plan på, se till att de kan uttjäna sin fulla livstid och snarare kanske se att vi får fler och nya kärnkraftverk i Sverige.

Bygga nytt?

Efter debatten förtydligade KD-ledaren sitt utspel.

- Jag är öppen för att vi gör förbättringar som ser till att befintliga kärnkraftverk kan leva längre. Jag är också öppen för, om någon aktör vill, bygga ny kärnkraft, säger hon till TT.

Busch Thor anser att det finns fog för att säga att de två reaktorerna som planeras läggas ned i Ringhals, stängs i förtid.

ANNONS

KD-ledaren tycker att utspelet är i linje med den blocköverskridande energiöverenskommelse som finns. Hon påpekar att den stipulerar att inga reaktorer ska läggas ned genom politiska beslut utan får användas så länge de är lönsamma.

Inte förankrat

- Vi har befintliga platser för kärnkraft i dag. Flera av dem skulle kanske kunna gå ytterligare ett antal år om man gjorde vissa förbättringar, säger KD-ledaren till TT.

Enligt SVT Nyheter var inte utspelet förankrat i det egna partiet.

- Jag är lika förvånad som alla andra, säger Penilla Gunther, som är närings- och energipolitisk talesperson för KD, till SVT.

- Jag anser att förslaget inte är förankrat. Ingen har satt något stoppdatum för kärnkraften men det ska inte satsas några statliga pengar på ny kärnkraft.

ANNONS

Penilla Gunther uppger att hon fått flera reaktioner efter partiledarens utspel.

TT

ANNONS