Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor vill att regeringen tillsätter en kriskommission om vården. (Arkivbild)

KD kräver kriskommission om vården

Kristdemokraterna vill att regeringen tillsätter en kriskommission om vården.

Hon uppger bland annat att vårdköerna fördubblats på tre år och att skillnaderna i chans att överleva till exempel cancer är stora beroende på landsting.

Busch Thor anklagar regeringen för att sakna "sjukdomsinsikt" och att det därför behövs en kriskommission som ta ett samlat grepp om svensk sjukvård.

- Vi menar ju att landstingen gjort sitt och att vi behöver avskaffa landstingens sjukhusansvar, säger KD-ledaren.

Busch Thor tycker också att Sverige har en alltför "primärvårdslätt" sjukvård, som innebär att ganska lite resurser läggs på primärvården och att det leder till att människor hamnar på akuten även för lättare åkommor.

KD vill att kriskommissionen består av vårdexperter från hela landet. Inte politiker.

- Vi får inte reducera krisen i svensk sjukvård till ett politiskt spel. Det är det som (socialminister) Annika Strandhäll och (finansminister) Magdalena Andersson gör nu när man som en avledningsmanöver försöker rikta allt ljus på ett sjukhus i ett landsting som förhållandevis fungerar väl, säger Busch Thor.

Hon syftar på regeringens utredning med anledning av problemen med Nya Karolinska sjukhuset i Solna. KD-ledaren håller dock med om att Nya Karolinska inte fungerar tillräckligt bra och välkomnar utredningen.