Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. Arkivbild.

KD går om Centern i ny mätning

Kristdemokraterna går framåt i opinionen och går om Centerpartiet, visar en ny mätning från Demoskop som beställts av Expressen.

KD:s ökning till 7,7 procent är den enda statistiskt säkerställda förändringen jämfört med decembermätningen. Partiets stöd är det största stödet för partiet sedan 2006. Centern noterar 6,9 procents stöd.

- När partiet och Annie Lööf (C) har försökt ta kommando över hur situationen ska tolkas och hur processen ska drivas förefaller effekten nu i stället ha blivit att man tappat initiativet, och till stor del trovärdigheten i bredare grupper, säger Anders Lindholm, vd för Demoskop, till Expressen.

Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson förklarar situationen med att C länge sagt ja till en rad lösningar i regeringsfrågan men att det mediala fokuset hamnat på de lösningar som C inte vill ha.

I mätningen hamnar Miljöpartiet under riksdagsspärren och noterar 3,8 procent och ligger Liberalerna farligt nära gränsen på 4,5 procent.

Sett till fördelningen mellan blocken leder de rödgröna över Alliansen. S, V och MP får tillsammans 42,1 procent medan M, L, KD och C får 36,2 procent.