Katten Sigrid i husse Stefan Stålfågels famn.
Katten Sigrid i husse Stefan Stålfågels famn.

Kattägare förbereder sig på katastrof

Hemma hos kattägaren Stefan Stålfågel i Stockholm står en låda med bland annat tonfisk och koppel redo – utifall att krisen skulle komma.

ANNONS
|

Lika självklart som att man tänker på sina barn inför katastrofer och krig räknar familjen Stålfågel in katten Sigrid i förberedelserna.

- Skulle samhällsförsörjningen slås ut kan man ju inte bara släppa ut katten på gatan, de måste ju också få överleva, säger Stefan Stålfågel.

Att preppa innebär att man förbereder sig på en katastrof med lager av mat, vatten och prylar för att reda sig under en period.

ANNONS

- När man väl börjar tänka på att man ska preppa blir det naturligt att inkludera djuren också. Man älskar dem ju, säger Stålfågel.

Han tipsar om att lägga ned framförallt blötmat i lådan, som exempelvis tonfisk till katter så att man inte behöver samla lika mycket vätska.

- Sedan ser jag till att ha med koppel liggande i närheten i fall att vi skulle behöva ta oss iväg någonstans.

Även värme och sanitet är viktigt, i lådan finns därför också kattsand och filtar nedpackade, berättar Stefan Stålfågel.

Katten Sigrid, som är 75 procent perser och 25 procent bondkatt, skulle hålla sig mätt i ungefär en vecka med fodret i lådan.

- Vi har så klart även packat ned spritkök och sådant, men det är mest för resten av familjen, säger han.

ANNONS
TT

ANNONS