Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson. Arkivbild.

Karlsson om extraval: Har inget att frukta

Sverigedemokraterna kan tänka sig ett extraval i Sverige. Partiets gruppledare säger i Ekots lördagsintervju att SD har goda förutsättningar att gå framåt i ett sådant val.

Det är fortfarande oklart vem som ska bilda regering i Sverige. Mattias Karlsson säger att den som vill ha SD:s aktiva stöd för att bli statsminister eller få igenom sin budget måste ge någonting tillbaka.

- Vi måste få någonting på de fyra fokusområden som vi pekat ut, säger Karlsson i intervjun.

Det rör sig om en mer restriktiv invandringspolitik, kortare vårdköer, krafttag mot ökad brottslighet och att förbättra fattigpensionärernas situation.

Partiet kan tänka sig ett extraval om det inte går att enas om en statsminister.

- Definitivt. Vi har ingenting att frukta.

Mattias Karlsson bedömer att SD har goda förutsättningar att gå framåt i ett extraval.

Inlägg på Facebook

Dagen efter valet skrev Karlsson, SD:s gruppledare i riksdagen, ett mycket uppmärksammat inlägg på Facebook. I det skrev han bland att "Sverige är riktigt illa ute".

Han förutsåg även en "existentiell kamp om vår kulturs och vår nations överlevnad. Det finns bara två val, seger eller död".

- Det är en ganska tillspetsad retorik. Det var ett pep talk till våra valarbetare som är ganska trötta nu, men som snart måste ge sig in i en ny EU-valrörelse och kanske till och med ett extraval, säger Mattias Karlsson i intervjun.

Inte förvånad

Andreas Johansson Heinö, statsvetare knuten till tankesmedjan Timbro, blev inte förvånad över Karlssons inlägg.

- Det ligger i linje med ganska många inlägg han har gjort genom åren där det ofta är det här svulstiga språkbruket. Det bekräftar snarare vilken sorts nationalism som partiet står för, säger han till TT.

Han tror inte att inlägget kan påverka möjligheten till förhandlingar mellan SD å ena sidan och Moderaterna och Kristdemokraterna å andra om det skulle bli aktuellt längre fram.

- Däremot kvarstår detta som indikator på hur pass radikal nationalismen är i SD. Det är besvärande för de inom M och KD som vill öppna förhandlingsvägen. Man vill att det här ska vara ett mer vanligt populistiskt parti som kan ge med sig eller som man kan tämja.