Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Försäkringskassans hanläggare svor och var kränkande mot en sjukskriven kvinna. Nu kritiserar JO handläggaren. Arkivbild.

Kallade sjukskriven dryg – får JO-kritik

Den sjukskrivna kvinnan fick höra på sin telefonsvarare att handläggaren på Försäkringskassan tyckte hon "var dryg i pallet" och att hon "fan borde svara i telefon". Nu riktar Justitieombudsmannen (JO) allvarlig kritik mot handläggaren, skriver SvD.

Kvinnan var sjukskriven på grund av ryggproblem, och samtalet från handläggaren bifogades anmälan till JO.

"Meddelandet innehåller flera svordomar och nedlåtande uttalanden, både om [kvinnan] och om sjukskrivna personer i allmänhet," skriver JO i beslutet som riktar "allvarlig kritik" mot handläggaren.

Händelsen inträffade i mars i år och ur JO:s beslut framgår att handläggaren strax efteråt fick andra arbetsuppgifter och att Försäkringskassan också inledde en egen utredning.

"[Handläggarens] agerande tyder på en oförmåga att hålla sig till sakfrågan och strider mot saklighetskravet" skriver JO vidare.

I sitt svar till JO förklarade handläggaren sitt beteende med en stressande arbetsbelastning och irritation över att kvinnan inte gick att få tag på.

Försäkringskassan har bett den sjukskrivna kvinnan om ursäkt.