En "kalla fall"-grupp i arbete; sökande i Ivösjön i Skåne förra året efter en turnéledare som försvann 1999, och tros ha mördats.
En "kalla fall"-grupp i arbete; sökande i Ivösjön i Skåne förra året efter en turnéledare som försvann 1999, och tros ha mördats.

Kalla fallen ökar – 630 olösta mord

För några decennier sedan kunde svensk polis ha en uppklarningsandel på 90 procent av morden. Nu är den, för vissa kategorier mord, nere på endast kring 25 procent. Det är de olösta gängskjutningarna som innebär att listorna över "kalla fall" växer hos polisen.

ANNONS
|

- Andelen ouppklarade mord kommer öka rejält och det har enkom att göra med skjutningarna i offentliga miljöer där kriminella grupperingar är inblandade, säger Anders Eriksson, chef för "kalla fall"-gruppen i Region Väst, till SR Ekot.

Speciella polissatsningar för dessa fall finns främst i Stockholm, Göteborg och Malmö. Och där noterar man enligt Ekot kraftiga ökningar av antalet grova brott där det inte finns några uppslag att jobba vidare med eller där alla misstänkta friats.

ANNONS

- 2013 hade vi ett antal gängskjutningar, Backa på Hisingen, Grevegårdsvägen i Tynnered, Fjällbinkan i nordost. De är alla på väg in i kalla fall, säger Anders Eriksson.

Enligt Noa, polisens nationella operativa avdelning, finns det totalt i dag cirka 630 olösta mord i Sverige.

- Det är tragiskt och inte värdigt en rättstat som Sverige att man så enkelt ska komma undan med att ha ihjäl en annan människa, säger Anders Eriksson.

TT

ANNONS