Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh (V). Arkivbild.

Kakabaveh på listan – trots att hon petats

Vänsterpartiets riksdagslista i Stockholm toppas av partiledaren Jonas Sjöstedt. På listan finns också Amineh Kakabaveh – som häromdagen petades av valberedningen inför valet 2018.

"Dagens beslut innebär att de som velat kasta ut mig från Västerpartiets riksdagslista har förlorat", skriver hon i en kommentar till TT.

Amineh Kakabaveh berättade i en intervju med Aftonbladet tidigare i veckan att partiets valberedning vill att hon försvinner helt från riksdagslistan. Men på den lista som Vänsterpartiet skickade ut i ett pressmeddelande på lördagen finns hon med.

Plats nummer åtta

Kakabaveh har plats nummer åtta på riksdagslistan som Vänsterpartiet i Storstockholm klubbat inför valet nästa år. Inför valet 2014 var hon trea på listan och hade en i det närmaste garanterad plats i riksdagen.

Inför omröstningen under lördagen var hon inte föreslagen alls av valberedningen, men medlemmarna sade sitt – 56 röstade för att hon skulle lyftas in, berättar valberedningens ordförande Raphael Silnick (V).

- Det är medlemmarna som bestämmer, inte partiledningen eller valberedningen, och då är det rätt att hon är där, säger han till TT.

Oklar roll i framtiden

Kakabaveh är rörd över stödet från medlemmarna, men tillägger att det här innebär att hon försvinner från valbar plats.

"Jag ska i lugn och ro fundera över vad detta betyder för mitt framtida politiska engagemang i Vänsterpartiet", skriver hon till TT.

Kakabaveh har i flera års tid haft en konflikt med partiledningen bland annat i frågor som hedersvåld och hedersförtryck. Även för den rasistiska film som hon delade på Facebook, där somalier pekades ut som tjuvar och våldtäktsmän. Enligt Kakabaveh trodde hon att filmen var från SVT, eftersom den var försedd med SVT-logga. Hon försvarar misstaget med att hon inte såg hela filmen, och att undertextningen var falsk.